Четирикратният носител на „Златната топка” Кристиано Роналдо е конкурент на звездата на Кливланд Кавалиърс в НБА Леброн Джеймс и най-бързия човек на планетата Юсейн Болт за отличието Спортист №1 в света, връчвано от Фондация Лауреус всяка година. Победителите в различни категории ще бъдат обявени на 14 февруари на церемония в Монако.

За приза се борят още баскетболистът Стеф Къри от Голдън Стейт Уоруиърс, лекоатлетът в бяганията 5000 и 10 000 метра Мо Фара и тенисистът Анди Мъри.

Лично трикратният носител на наградата Новак Джокович обяви номинираните за 2016 година.

При жените номинирани са гимнастичката Симон Байлс, лекоатлетките Алисън Филикс и Илейн Томпсън, тенисистката Анжелик Кербер, плувкинята Кейти Ледецки и състезателката по колоездене Лора Кени. Те бяха обявени от плувкинята Миси Франклин.

За най-добър отбор на годината ще се борят националните мъжки футболни отбори на Бразилия и Португалия, световният и европейски клубен шампион Реал (Мадрид), шампионът в НБА Кливлънд Кавалиърс, бейзболният Чикаго Къбс и МакЛарън Мерцедес от Формула 1. Тези номинации бяха обявени от легендата на Ювентус Алесандро Дел Пиеро.

Плувецът Майкъл Фелпс, тенисистът Хуан Мартин Дел Потро и скиорът Аксел Лунд Свиндал са сред номинациите за „Завръщане на годината”.