За любителите на атакуващата игра в снукъра двете гала вечери от WINBET Snooker Special със сигурност ще предложат много емоции, когато един срещу друг застанат играчите с най-много сенчъри брейкове в цялата история на играта.

На 7 юни в Пловдив и на 8 юни в София, живите легенди Рони О`Съливан и Джон Хигинс излязат за двата си демонстративни мача за българските фенове.

Сенчъри брейкът представлява серия от 100 и повече последователно вкарани точки с едно заставане на масата. От началото на професионалния снукър Рони О`Съливан има 1257 регистрирани сенчъри брейка и е далеч пред всички във вечната класация. Хигинс е непосредствено зад него с 987 и до края на годината се очаква да го последва отвъд магическата граница от 1000. Джъд Тръмп (979) и Нийл Робъртсън (937) също са близо, а след тях е Марк Селби с 821. И това за пореден път доказва, че WINBET Snooker Special просто не можеше да предложи по-добро съперничество.

Но когато става дума за атакуващ снукър, няма по-подходящ пример от максималния брейк. Магическите 147. Петнайсет червени топки, комбинирани с 15 черни и последвани от пълно разчистване на цветните топки - 36 последователни успешни удара по пътя към съвършенството. От януари 1982 г., когато е направен първият в историята, до днес са осъществени 202 официално признати такива. И разбира се О`Съливан и Хигинс са на първите две места и в класацията по брой постигнати максимални брейкове.

Първият максимум на Рони е знаменит, исторически и е много вероятно никога да не бъде повторен. За само пет минути и осем секунди срещу Мик Прайс, при това в Меката на снукъра „Крусибъл“. Никой и до ден-днешен не се е доближил до тази скорост, а легендата казва, че случилото се дава тласък на Прайс няколко години по-късно да се оттегли от спорта. И до днес той е учител по математика в родното Зимбабве.

Ракетата има 15 максимума в кариерата си и е № 1 за всички времена, въпреки че за последно се е отличавал с такъв през октомври 2018 г. От над десетилетие той е в открит спор с ръководството на World Snooker по отношение на премиите за максимум и демонстративно отказва да ги прави, считайки, че премията е твърде ниска. Двата му 147 в „Крусибъл“ му донесоха по над 150 000 паунда. В наши дни, при джакпот системата, има случаи, в които премията е само 5000 паунда и това по никакъв начин не е по вкуса на Рони. Дотолкова, че през февруари 2016 г. на Welsh Open в мач срещу Бари Пинчис под ръководството на нашата съдийка Деси Божилова той съвсем демонстративно комбинира предпоследната червена с розова за да остане на точка от максимума и да приключи със 146.

За разлика от него Хигинс няма подобни монетарни проблеми с направата на максимуми. Шотландският майстор е № 2 във вечната класация с 13 и също има такъв в „Крусибъл“, но на доста по-ниска цена. Дори го направи без жив зрител на трибуните, тъй като се случи в пандемийната 2020 г. Оттогава осъществи още три и ако стачката на Рони продължи още известно време, нищо чудно и да го задмине на върха.

А България също има с какво да се похвали в историята на максимумите. На 16 ноември 2012 г. Том Форд направи магическите 147 в мач от „България Оупън“ срещу Матю Стивънс. А седем години по-късно на пловдивския Колодрум, Хигинс и Марк Уилямс направиха нещо, което няма аналог в световната история. Всеки от тях записа серия от по 147. При това шотландецът го направи в решителния фрейм, ставайки по този начин победител в първия в историята WINBET Snooker Special.

Джон Хигинс: