Руският национален отбор по щанги може да остане без представители на олимпийските игри в Рио де Жанейро, обявиха местните медии. Това може да се окаже тежкото последствие на съмнителните четири проби на щангисти от „сборная“, които са взети на световното първенство по вдигане на тежести в Хюстън. Както е известно, заради сериозен допинг скандал България няма да има свои щангисти на Олимпиадата.

Ако съмнителните проби на световния шампион Алексей Ловчев и на Олга Афанасиева, Алексей Косов и Олга Зубова бъдат потвърдени, Световната федерация по вдигане на тежести ще трябва да реши дали да изключи руската федерация по щанги или да наложи по-леко наказание.

Според правилника при четири или повече положителни проби федерацията, спортистите от която са хваната с допинг, може да бъде изключена. Това означава, че Русия ще бъде без тежкоатлети на олимпийските игри в Рио де Жанейро. Ако руската федерация не бъде изключена, то на отбора ще бъде отнета една олимпийска квота. „Сборная“ беше спечелила правото на пълен отбор в Рио – шестима мъже и четири жени.

Отсъствието на щангистите от олимпийските игри ще бъде сериозен удар по Русия, след като заради допинг скандал и лекоатлетическият тим беше изваден от участие в Рио де Жанейро.