Известни руски спортисти и шефове на местния спорт коментираха пресконференцията на проф. Ричард Макларън относно предоставения на Международната антидопингова агенция (УАДА) втора част на доклада на уважавания юрист. Всички те определиха думите на Макларън като повърхностни обвинения без предоставени доказателства, а освен това не са споменати никакви нови имена, различни от изнесените в първия доклад.

„Лесно е да се хвърлят обвинения и да се правят обобщения. Ние искаме да се предоставят факти и доводи. Искаме такива за всеки един спортист, за който проф. Макларън и неговия екип имат съмнения“, обяви световната рекордьорка в овчарския скок Елена Исинбаева.

„Според мен на всички е ясно, че този човек няма доказателства. Това, което тези хора правят, е просто да усвояват парични средства. Правят някакви разследвания... Ако ще разкриват имена, искаме да бъдем там, за да видим доказателствата. Познавам целия си отбор и съм сигурна, че никой умишлено не е взимал забранени вещества“, коментира Елена Вялбе – президент на федерацията по ски бягане.

„Не виждам никакви доказателства в думите на Макларън. Обвиненията ще тежат на неговата съвест. Нека той представи факти. Може би всичко в доклада му е разказ на Григорий Родченков - бившият шеф на Московската антидопинтова лаборатория, който избяга в САЩ. Ричард Макларън може да говори каквото си иска, но къде са доказателствата“, заяви бившият шеф на руската федерация по лека атлетика Валентин Балахничев.

„Говорят за две хокеистки, които са имали мъжко ДНК в пробите си. Без да се представят имена, всичко това са словесни обвинения. Не може да се говори така без доказателства. Всеки ден наши хокеистки бяха на допинг проби по време на олимпийските игри. Постоянно ни тестваха. Колкото до извънсъстезателните проби, за това отговаряше доктора на отбора“, заяви треньорът на женския национален отбор по хокей на лед Михаил Чеканов.

„В своето изложение Макларън не каза нищо ново за допинга в Русия. Спомена някакви над хиляда спортиста, говори за някакви писма и свидетели. Какви са те, къде са. Да представят имена“, коментира в социалните мрежи шефът на комисията по физкултура и спорт към руския парламент Михаил Дегярьов.