Сан Франциско Джайънтс спечели титлата в Мейджър лийг бейзбол (MLB) за шести път в историята на Джайънтс и за първи път в историята на Сан Франциско. Последният шампионски сезон на "гигантите" датира от 1954 г., когато клубът все още е базиран в Ню Йорк. Четири години по-късно отборът се преселва в Сан Франциско и изпада в 52-годишна летаргия. Тя приключи тази нощ в Арлингтън, където Джайънтс надигра домакина Тексас Рейнджърс с 3:1 и затвори Световните серии с 4:1 победи.

3.jpgВсичко необходимо за Сан Франциско в нападение свърши Едгар Рентерия, който взриви троен хоумрън в 7-ия ининг. Съдбата позволи на 35-годишния колумбийски шортстоп да повтори героизма си отпреди 13 г., когато донесе шампионската купа на Флорида Марлинс с решителен хит в 11-ия ининг на Мач №7 от Световните серии '97 срещу Кливланд Индиънс.

Рентерия, който през 2010 г. изигра рекордно малко мачове в редовния сезон (72), нямаше и да помирише титулярно място в плейофите, ако Хуан Урибе не се бе контузил във финала на Националната лига срещу Филаделфия Филис. Оттогава Едгар Рентерия изигра 9 мача, включително 5 във финала срещу Тексас, в който батира общо 7 от 17 с 6 RBI и заслужи безапелационно наградата за най-полезен играч (MVP) в Есенната класика.

4.jpg

Тим Линсекъм (W 4-1) за втори път излезе победител в питчерския дуел с Клиф Лий (L 3-2), започнал при успеха на Сан Франциско с 11:7 в Mач №1 от Световните серии. Този път асът на "гигантите" бе още по-убедителен и разреши само 3 хита, включително соло хоумрън на Нелсон Крус, донесъл единствената точка на "рейнджърите" и оформил крайния резултат в затварянето на 7-ия.

5.jpg

Съществената разлика в полза на Сан Франциско дойде от цялостната форма на питчерския екип на "гигантите" в Световните серии. Ротацията на Джайънтс (Тим Линсекъм, Мат Кейн, Джонатан Санчес и Мадисън Бумгарнър) сама по себе си влезе в историята като първата, съставена изцяло от собствени кадри, появила се в Световните серии през XXI век. За последно Бостън Ред Сокс през 1986 г. игра във финала само с питчери собствено производство (Брус Хърст, Роджър Клемънс, Ойл Кен Бойд и Ал Нипър). Тогава "червените чорапи" загубиха битката с Ню Йорк Метс в 7 мача./БЛИЦ