ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК! 

Украйна получи отказ за подкрепа от страна на САЩ, който е най-голямата упора на украинците от началото на военните действия на територията на страната след нахлуването на руската армия преди почти една година.

Американците доставят, оръжия, финансови средства и други помощи. Те обаче няма да подкрепят инициативата на Украйна за бойкот на предстоящите през следващата година олимпийски игри в Париж, ако в тях бъдат допуснати представители на Русия и Беларус.

Както е известно, Международният олимпийски комитет обяви, че може да допусне спортисти от двете държави да се състезават във френската столица, но под неутрален флаг, а не с националните им знамена и символи.

Говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер обяви, че неутралният флаг дава абсолютна гаранция, че спортистите не участват като представители на Русия и Беларус. Олимпийският и параолимпийски комитет на САЩ (USOPC) също подкрепи участието на състезателите от двете държави на Олимпиадата под неутрален флаг и без национални химни.

Топ Коефициенти за Всички Мачове Всеки Ден!

„След като изслушахме позициите на мнозина спортисти и организации от цялата територия на САЩ, осъзнаваме истинското желание на всички да се състезават срещу най-добрите, но при условията, че може да бъде гарантиран феърплей. Ние ще окуражим МОК в намерението си да допусне участие на представители на Русия и Беларус, но само под неутрален флаг и с минало, което е чисто от употреба на допинг. Ако тези условия бъдат спазени, тогава олимпийските идеали ще бъдат спазени“, обяви президентът на USOPC Джийн Сайкс.

Шефът на Канадския олимпийски комитет Дейдид Шумейкър заяви, че неговата организация ще подкрепи решението на МОК да допусне руснаци и беларуси при определени условия.

Полша, Естония, Литва и Латвия застанаха зад призива на Украйна за бойкот на олимпийските игри, ако в тях под някакъв претекст бъдат допуснати участници от Русия и Беларус. Швеция и Финландия се очаква да се присъединят към същата позиция.

На 10 февруари в Англия ще се проведе среща на спортните министри на европейските държави или представители на организациите, отговарящи за спорта в тях, където ще бъде дискутирана съвместна позиция за решението на МОК да допусне спортисти от Русия и Беларус до участие на олимпийските игри в Париж.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК