Националният ни отбор по свободна борба ще има ново попълнение от януари. Старши треньорът Валентин Ангелов ще може да разчита на трети натурализиран състезател.

След Владимир Дубов (61 кг) и чеченеца Али Умарпашаев (74 кг) от родната федерация успяха да уредят документите и на Ахмед Магомаев. Роденият в Хасавюрт дагестанец се състезава от няколко години в България при 86-килограмовите, но така и не бе получил паспорт. Той дори стана шампион на страната в свободния стил през февруари.

От централата бяха пуснали молба за смяна на състезателните му права и се надяваха той да дебютира за България на световното първенство в Будапеща. Тогава обаче зелена светлина получи само Айк Мнацканян, който грабна бронз в класическия стил.

Сега обаче от федерацията са се справили със задачата и Магомаев ще бъде на разположение още от януари месец. Той ще направи своеобразен дебют на Дан Колов, след което ще преследва медал от европейското в Букурещ през април.

Президентът на родната федерация Христо Маринов пък сподели за "Тема спорт", че се надява натурализирането на състезатели да донесе медали, от което младежите отново да се запалят по борбата.

"Вярвам, че тези момчета ще са добър пример и ще повлекат крак. Дано да съм прав. Следващата година е много важна, защото стартират олимпийските квалификации. Цел минимум пред нас е да повторим успехите от тази година. Разбира се, ще се опитаме и да ги увеличим. Надявам се, че ще се случи. 2018-а бе много добра за нас - Спортист и Треньор на годината е доказателство за работата, която свършихме", каза бившият световен шампион от 2010-а.

Той допълни, че тепърва ще се подават документи за домакинство на световното през 2023-а.

"Процедурата не е започнала. На този етап всичко е добро пожелание, но още е рано. От 2001-а не сме приемали подобен форум, така че ще бъде страхотно, ако успеем да го вземем точно преди олимпиадата в Париж", заяви още Христо Маринов.