ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Шефът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах иска да върне руските спортисти на международната сцена. Това разкри генералният секретар на Международната федерация по ски (FIS) Мишел Вион (62), според който предложението на Бах за започване на преговори за обратно приемане на спортисти от Русия и Беларус в състезанията е на масата.

"МОК започва да мисли за отваряне на вратите за руските спортисти към международните федерации. Спортът трябва да се разглежда независимо от политиката“, сподели Мишел Вион на форума Nordicum в словенския зимен курорт Кранска Гора.

Спортистите от Русия и Беларус в момента са изключени от международни състезания с малки изключения поради инвазията на руски военни в Украйна и то по препоръка на МОК, чийто шеф е Бах.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Вион вече обяви, че ще следва инструкциите на Бах за връщане на руските спортисти и ще прилага препоръките в своите спортове. Дори трябва вече да съществува планиран период на изпълнение за реинтеграция. „Може да стане бързо“, каза Вион във връзка със ски състезанията. Със сигурност обаче това няма да стане в началото на Световната купа по ски в Зьолден през октомври. „Може би е възможно през декември, тогава и двете нации – разбира се без национален флаг и химн, биха могли да участват и в Световното първенство“, добави Вион.

Световното първенство по скандинавски ски ще се проведе в Планица, Словения, а Световното първенство по алпийски дисциплини в Куршевел и Мерибел във Франция.

Вион обаче е притеснен от енергийната криза. Както той призна, ФИС очаква, че през следващата зима може да има множество отменени събития от Световната купа по ски скандинавски и алпийски дисциплини. В момента няма план Б, но се знае за проблемите във връзка с производството на сняг и събитията с прожектори, наред с други неща. Не е лесно, когато хората трябва да пестят вода и ток, но в съседство се подготвят и провеждат състезания.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК