Най-добрите български шахматисти изпратиха отворено писмо, адресирано до президента на Република България Георги Първанов с копия до министър-председателя Бойко Борисов, до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, до министъра на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков и до председателя на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова, в което пише: 

"Уважаеми господа, През 2008 г. шахматът в България бе признат за олимпийски спорт от Българския олимпийски комитет. Но българските шахматисти и шахматистки, спечелили медали от шахматните олимпиади, не могат да получават никакви материални стимули както другите наши спортисти, медалисти от олимпиадите. Причината за това е в законовата уредба на страната, в която на шахмата се гледа като на спорт, който не е включен в програмата на летните и зимни олимпийски игри. Искаме да ви обърнем внимание, че шахматът като един от най-масовите и популярни спортове в света има своя олимпиада, която се провежда веднъж на две години и в нея участват повече от 1 500 шахматисти и шахматистки от над 150 страни в света. Борбата в тези състезания, която води своето начало от 1927 година, е много оспорвана. През годините българските шахматисти и шахматистки са се представяли с достойнство в тях. Мъжете спечелиха бронзовите медали от Лугано /Швейцария/ през 1968 година, а жените - сребърни медали от Солун /Гърция/ през 1984 г. и Меделин /Колумбия/ през 1974 година. Някои от тях са завоювали и индивидуални медали през годините. България е единствената страна в света, която е имала световни шампиони едновременно за мъже, жени, ветерани и хора с увреден слух! За тези си отличия обаче никой от тях не е получил и не получава материални стимули. Една част от българските шахматисти, медалисти от тези олимпиади, вече не са между живите. В много страни шахматистите, спечелили медали от олимпиадите, са приравнени към всички останали олимпийски медалисти и на тях се отпускат ежемесечни стипендии. Защо и България да не бъде сред тях? Спечелването на медал от олимпиада, та било тя и шахматна, е трудно и е съпроводено с многогодишен труд, с лишения и много често е за сметка на личния живот. Уважаеми господа, Обръщаме се с молба към Вас да проявите разбиране, да засвидетелствате положително отношение към труда на шахматистите и промените остарялата законова уредба като приравните медалистите от шахматните олимпиади с медалистите от летните и зимни олимпийски игри. От един такъв акт ще се възползват 10-12 шахматисти и шахматистки, но това ще бъде израз на отношението към нашия спорт, ще бъде мощен стимул за младите, които сега усвояват тайните на шахматното изкуство. Надяваме се на вашето положително отношение".

Писмото е подписано от олимпийските вицешампионки Маргарита Войска и Павлина Чилингирова, от бившата световна и бивша европейска шампионка Антоанета Стефанова, от международните гросмайстори Кирил Георгиев, Иван Радулов, Васил Спасов и др.