56-годишният неколкократен републикански шампион по борба Шабан Янък се удави при нещастен случай в язовир "40-те извора" край Асеновград. Инцидентът станал в неделя след обяд.

Борецът влязъл да плува, но така и не се показа повече над водата, информира "Стандарт". Малко по-късно спасителите, които били повикани от компанията на спортиста, го идвадили мъртъв от водоема.

По всяка вероятност Янък е получил внезапно инфаркт или топлинен удар в студената вода, тъй като преди това на брега с приятелите му пили алкохол. Също така от рязката промяна в температурата било възможно да са се схванали мускулите на шампиона и той да не е могъл да излезе на повърхността.

Шабан Янък е известен като един от малкото българи, които са се обучавали в школата на милионера Джон Дюпон в американския университет "Виланова". През 1996 г. обаче асеновградчанинът се прибира в България, тъй като Дюпон влиза в затвора за разстрела на олимпиеца Дейвид Шулц. Шабан също е съден за измами и хулиганство. В родния си град е собственик на чейнджбюро. Янък е семеен, с две големи деца. /БЛИЦ