Мъжката щафета на България постави нов национален рекорд на 4 по 100 метра свободен стил, но съвсем малко не достигна да спечели квота за Олимпийските игри в Париж.

Българският квартет в състав Йосиф Миладинов, Калоян Братанов, Петър Мицин и Йордан Янчев даде време 3:20,53 минути и подобри досегашното върхово постижение на страната от 3:20,86, поставено в Рим преди три години.

Времето отреди 16-о място на българската щафета в днешния първи ден на Световното първенство в Доха и едва 12 стотни разделиха тима от състава на Мексико, който зае 15-о място и се класира на Олимпийските игри.

И тримата българи в днешния първи ден в индивидуалните стартове на шампионата в Катар отпаднаха в сериите.

Йосиф Миладинов финишира 21-и на 50 метра бътерфлай с 23,63 секунди. Миладинов не успя да подобри националния си рекорд в дисциплината, която не е олимпийска, но направи добра загрявка за 100 метра бътерфлай, където има добри шансове за полуфинал.

Тонислав Събев също отпадна в сериите в днешния първия ден, след като зае 31-о място на 100 метра бруст с време 1:01,95 минута, като остана на близо секунда от най-доброто си постижение в дисциплината.

Събев плува в последна серия, в която стартира световният рекордьор Адам Пийти. Британецът се завърна в басейна на голям форум след години лечение на контузии и проблеми с психичното здраве. Пийти даде трето време в сериите с 59,34 секунди, на 15 стотни след първия Ник Финк.