Изпълнителният директор на Българската федерация по сумо Лиляна Кънева обяви пред агенция “БЛИЦ”, че не допуска Котоошу да е замесен в подобен род уговаряне на срещи, за каквито говори руснака Вакахоно.

“Не допускам, че Калоян е способен на подобен род действия. Познавам неговия характер и принципи, както и уважението му към чистотата на сумото, заяви Кънева. – Подобен скандал имаше с йокодзуна Асашорю, но Японската федерация направи разследване, каквото със сигурност ще има и сега. Тогава се прецени, че няма необходимите доказателства.”

“Не мисля, че Калоян се нуждае подобни ходове. Познавам силата му, както я познават и всички почитатели на сумото. Той няма нужда да печели много турнири на този етап, за да прибягва до уговорки, ако въобще някога в този спорт се е стигало до подобни действия. Котоошу е все още млад, за да се бори за най-престижната титла в сумото – йокодзуна. Това той ще стори най-рано след година-две”, допълни шефката на родната федерация.

“Последната новина около Калоян е, поканата той да стане поредния член на Българската алея на славата, където са още Христо Стоичков, Димитър Бербатов, Валя Балканска и редица други прославили страната ни личности. Той е номиниран от журито, което е поклон пред личните качества на Котоошу. Ще говоря с него дали е възможно до края на месеца да се прибере, за да бъде организирана церемонията”, заяви Кънева. Веселин РУСИНОВ/БЛИЦ