Японско списание обвини в днешния си брой българската сумо звезда Калоян Махлянов-Котоошу за уговаряне на мачове. Котоошу, който през май стана първият европеец спечелил турнир в Япония, но след това загуби форма, отрече обвиненията.

Седмичното списание “Шукан Гендай” публикува обвиненията, само дни след като се яви в съда за даване на обяснения за предишни подобни разкрития за договаряне на мачове.

Според изданието последните разкрития идват от руснака Сослан Гаглоев-Ваканохо, който през август бе отстранен от света на сумото заради употреба на марихуана. След това той обяви, че ще разкрие всичката мръсотия обзела спорта с над 2000-годишна история.

Махлянов на три пъти е предлагал на Гаглоев пари, за да загуби срещите си с него, като е заплашвал руснака с опасни за здравето тренировки при отказ. 25-годишният Котоошу, е считан за една от бързо прогресиращите звезди на сумото, страда от контузии през този сезон и дори бе на път за загуби ранга си одзеки.

“И двамата сме европейци. Ако направиш това за мен, аз никога няма да забравя. Ще ти дам един милион йени (9700 долара). Аз съм доволен на печалба от 1,5 милиона. Моля те за помощ”, заявил Котоошу на Гаглоев, твърди изданието.

“Всички правят така, не се тревожи, казал нашия на руснака, продължава списанието. – Ти имаш скрупули, но трябва да се възползваш от тази ситуация. Светът на сумото може да изглежда прекрасен отстрани, но отвътре е различен. Така че, не се тревожи.”

Гаглоев разказва, че е позволил на Котоошу да го победи на турнира през май, когато Махлянов спечели исторически си турнир, и през юли. Българинът напусна турнира през март заради контузия.

Котоошу е популярно лице в Япония. Според някои той е наричан Дейвид Бекъм на сумото. Българинът отрече обвиненията. “Всички тренираме усърдно. Разтроен съм от това обвинение. Всичко това са лъжи”, заявил Махлянов пред японски журналисти./БЛИЦ