Председателят на Българската федерация по плувни спортове Георги Аврамчев не вижда проблем в това да се дават хапчета в пластмасови чашки на състезателите. Той обясни, че е най-малко виновен за допинг скандала от тази седмица. Както вече стана ясно, трима от националния ни отбор са с положителни проби - Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов. 

"Никога не съм бягал от отговорност. От доста години е практика да се дават хапчета в пластмасови чашки. Защо да я сменяме тази практика, след като до 4 февруари има над 200 отрицателни проби. Защо да сменям практиката? Какъв е проблемът? Не можем да всеки състезател да даваме по четири кутии с витамини, така че аз не виждам проблем да се дават в чашки", коментира Аврамчев преди срещата с тримата плувци, дали положителни проби, на която те ще бъдат изслушани. 

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

"Ще видим кой е виновен, аз все още не знам кой е. Досега нямаше проблем, че витамините се дават в чашки. Сега се появиха три положителни проби. Всички много добре знаят какво пият, защото в протокола се разписват преди да ги получат. Защо сами да си разопаковат витамините, те са в кутия по 200 броя. Не е проблемът, че се дават с чашки. Прави се за улеснение на състезателите. Вие смятате ли, че има такъв луд треньор, който да си дава на състезателите такъв препарат, при положение че ни предстои европейско първенство!?", обърна се Аврамчев към репортерите. 

"Взимаме 1 милион от държавата, но го разпределяме в полза на състезателите. Aз работя безплатно като президент на федерацията. Не взимам заплата и не съм взел една стотинка. Правя го, защото обичам плуването. Ако има някаква вина, най-малката вина е в мен. Аз съм от 1996 година във федерацията, а в плуването съм от 1963 г. - целият ми живот е минал тук. Всичко е било чисто и прозрачно, досега никога не са се намирали злоупотреби. Ние сме си заслужили този 1 милион с труда на момчетата и треньорите. Ние имаме три квоти за олимпиадата. За пръв път имаме толкова медали от световно и европейско за младежи и юноши. На всички медалисти вече 15 години сме давали витамини в чашки и не е имало проблем, затова за мен е шок и ще направя всичко възможно да намерим виновника. Аз съм най-малко виновен. Да не се изостряме, защото тече разследване, аз съм най-много заинтересован да се намери виновникът и той ще си понесе наказанието", добави Георги Аврамчев.

Кадри Sportal TV: