Шест български лодки ще гребат на европейското първенство по гребане в Пловдив от 16 до 18 септември. Четири от тях стартираха и на завършилото преди седмица световно първенство, което бе квалификация за Олимпиадата в Лондон.

На скиф ще стартира световният вицешампион при младежите Георги Божилов. В тази дисциплина негови съперници ще са 16 лодки.

На двойка скул лека категория са заявени Златко Караиванов и Васил Витанов, а на двойка скул са Неделчо Василев и Любомир Господинов.

На двойка без рулеви при жените ще гребат Кристина Бончева и Луиза-Мария Русинова, а при мъжете Тери Георгиев и Кристиян Василев.

На скиф при жените сили ще мери Теодора Гешева. Eдна от нейните съпернички ще е настоящата № 1 в света Мирка Кнапкова (Чехия).

Президентът на Международната федерация по гребане (ФИСА) Денис Освалд няма да присъства на Европейското в Пловдив. Швейцарецът е пратил писмо до председателя на родната федерация Светла Оцетова, в което казва че наскоро е претърпял операция и лекарите му препоръчват пълна почивка затова анулира всичките си ангажименти.