В периода 29 януари - 5 февруари в Пьонгчанг (Южна Корея) ще се проведат Световните зимни игри на Спешъл Олимпикс, които ще отпразнуват постиженията на хора с интелектуални затруднения.

Спешъл Олимпикс България получи шест квоти за атлети с интелектуални затруднения, като четирима ще участват в алпийските ски, а двама в състезанията по ски бягане.

По традиция квотите са предоставени на общините София, Банско, Самоков, Смолян и Чепеларе, като участниците бяха избрани чрез теглене на жребий.

Така на шампионата, страната ни ще представят Генадий Стоицов, Бенита Петрова, Златина Дерменджиева, Александър Кенанов, Симона Костова и Янко Апостолов. Техни треньори са д-р Антон Хиджов и доц. д-р Николай Панайотов.

Бюджетът за българското участие за Игрите в Пьонгчанг е 30 хиляди лева. На първенството ще се включат над 15 хиляди състезатели от 113 държави. Те ще участват в седем спорта от олимпийски тим - алпийски ски, сноуборд, фигурно пързаляне, ски бягане, бягане със снегоходки, кънки бягане и хокей в зала.

Припомняме, че под ръководството на доц. д-р Николай Панайотов на Игрите в Айдахо през 2009 година Росен Дльогов и Спаска Топалова спечелиха по два златни медала в спускането, а Георги Крапузов и Любомир Попов взеха бронзови отличия. На шампионата в Нагано през 2005 година пък Явор Митев и Теодора Дечева завоюваха общо пет отличия (3 златни, 1 сребърен и 1 бронзов).