Австрия и Швеция постигнаха победи в първите мачове от днешната програма на Световното първенство по хокей на лед за мъже, което продължава до 26 май в Чехия.

Съставът на Швеция надигра Казахстан с 3:1 (1:0, 1:0, 1:1) в Острава и остава непобеден след четири срещи от началото на шампионата. Шведските хокеисти оглавяват временното класиране в група В с пълен актив от 12 точки. Казахстан заема предпоследното, седмо място с един успех от четири мача и 3 точки.

За победителите се разписаха Маркус Йохансон, Линус Йохансон и Фабиан Зетерлунд, а за отбора на Казахстан вкара Адил Бекетаев.

В група А тимът на Австрия се наложи над Финландия с 3:2 (0:2, 1:0, 2:0) след обрат в Прага и записа първа победа. Австрийците се намират на пета позиция в подреждането с 4 точки, докато тимът на Финландия е четвърти с актив 2-2 и общо 7 точки.

Финландците поведоха с два гола на Саку Меналанен и Оливер Капанен в първата третина, но Австрия обърна до 3:2 след попадения на Марио Хубер, Тимо Никъл и Бенямин Баумгартнер.