Българският бокс започна успешно участието си на Европейските игри в полския град Краков, които са и квалификация за Олимпийските игри в Париж през 2024 година.

В мач от първия кръг в категория до 57 килограма при мъжете Хавиер Ибанес победи с 4:1 (28:29, 29:28, 29:28, 29:28, 29:28) гласа ирландеца Джуд Галахър.

Срещата започна лошо за натурализирания кубинец, който бе надигран в първия рунд и съдиите го отсъдиха с пълно единодушие в полза на Галахър.

Ибанес, четвъртфиналист от последните две световни първенства в Белград и Ташкент, обаче заигра много по-агресивно във втория рунд. Той започна да засипва с удари съперника си, който все по-често търсеше начини да избягва съприкосновенията.

Подобрената игра на българския национал бе оценена от четирима от петимата съдии край ринга, които дадоха втория рунд в негова полза. В решителния трети предимството на Ибанес бе най-сериозно, а ирландецът изглеждаше напълно изцеден. Той не бе в състояние да се противопостави на българина и третият рунд бе даден единодушно в полза на по-опитния български представител.

Във втория кръг, който е осминафинал, Ибанес ще боксира с украинеца Тарас Бондарчук, който победи с 5:0 гласа босненеца Ален Рахимич. Още две победи и класиране за полуфиналите ще бъдат достатъчни на Ибанес, за да си осигури участие на Игрите догодина.

По-късно днес в категория до 63,5 килограма на ринга в Краков ще се качи и Радослав Росенов.