Новоизбраният президент на Европейската шахматна федерация Силвио Данаилов обяви, че ще се бори за популяризиране на играта на Стария континент. В обръщение към шахматната общественост, Данаилов намекна, че може да жертва качеството на играта в името на завземането на нови позиции.

"Завърши 39-ото световно първенство по шахмат в Ханти-Мансийск, а с него и изборите за президент на ФИДЕ и ЕШФ. Европа направи своя избор - рационален, базиращ се на сериозен анализ, устойчив на красиви, но празни обещания. Европа показа на световното шахматно общество своят мъдрост, независимост и желание за промяна. Това бе първата, но най-важна крачка, която ние направихме заедно. Реализирането на нашата обща мечта - силен и богат европейски шах, зависи единствено от нас и нашата воля и желание за работа.

Фундаментален принцип на шахмата е завземането на нови позиции. Това ще бъде и нашата цел - да разширим влиянието на шахмата в Европа. Изправени пред това предизвикателство, ние ще трябва да действаме с прецизността на гросмайстори и често ще ни се налага да жертваме качеството, в трудните условия днес. Аз обаче съм убеден, че всички ние силно вярваме в успеха на тази трансформация на любимата ни игра, защото в шаха винаги има ново начало и една пешка може да стане кралица.

Сега е моментът да благодаря на всички вас за вярата ви в моите качества и още веднъж да потвърдя, че стоя зад всички мои предизборни обещания. Сигурен съм, че мога да разчитам на пълната ви подкрепа и помощ за осъществяването им. Европа гласува за едно по-добро бъдеше на шахмата и ще го получи, защото заедно можем да го постигнем", гласи обръщението на Данаилов към журналисти, играчи и шахматни личности.