Последният достоен мъж в българската спортна гимнастика май ще си отиде с оттеглянето на великана Йордан Йовчев. Втора седмица поред най-коментирана тема в този спорт продължава да бъде грозният бойкот на 19-годишния лигльо от САЩ Едуард Марианов Пенев.
 
Синът на излежаващия 16-годишна присъда да изнасилване на малолетна отвъд океана бивш наш национал Мариан Пенев не желае да се състезава под трибагреника на родината. Въпреки че е роден тук, той е израснал в Щатите, където следва висше образование. Еди е в трети курс на елитния университет „Станфорд“ и е капитан на мъжкия им тим по гимнастика. От 2008 г. насам той участваше за България на европейски и световни първенства и никога не беше загатвал, че има намерение това да се промени. След като се провали на шампионата на планетата в Токио в края на ноември и не успя да си осигури олимпийска квота за Лондон, поведението на тийнейджъра рязко се променило. Той
 
спрял да
отговаря на
мобилния
 
телефон, когато виждал, че го търсят от България. Не вдигал дори на лични повиквания от страна на президента на федерацията Йордан Йовчев и дясната му ръка във всички дела Красимир Дунев. Затова и те били подготвени, че Пенев ще пробва да ги изненада с решението да напусне националния отбор под предтекст, че не намира достатъчно време да прекарва в България. Еди обявил в писмото си, че заради ангажиментите си към академичното си образование в „Станфорд“ и тъй като семейството му не се е прибирало с години у нас, предпочита да се оттегли. Целта му е да намери място в представителния тим на САЩ занапред. Надежда му дават силните му изяви в колежанското първенство, където преди десетина дни бе избран за гимнастик №1. Един е сред отличниците във випуска си по икономика и мениджмънт и вече трупа опит като стажант във водещата софтуерна компания „Кейрос“ в Пауло Алто, щата Калифорния, където се намира и учебното заведение.
„Истината е, че момчето е талантливо, но на него се гледа като на човек втора ръка от американците. Бащата лежи в затвора за изнасилване и това е петно, с което Еди ще трябва да се справя цял живот“, коментират близки до таланта. Селекцията на националите на САЩ се прави за цял олимпийски цикъл. Това означава, че Пенев няма възможност дори на хартия да бъде избран за Лондон. Още повече, че от българската федерация по гимнастика ще настояват изрично пред Международната правата му да бъдат спрени поне за година. Това гласи правилника на FIG при смяна на националността. Пенев ще гледа летните игри на Острова по телевизията, а за следващите в Рио де Жанейро
 
ще се моли
на луд късмет,
 
защото тогава ще е завършил университет и ако вече не е попаднал в полезрението на специалистите най-вероятно ще бъде принуден да се откаже.
„Грозно в случая е липсата на възпитание. Еди бързо се помисли за звезда и реши, че всичко му е позволено. Ревнува, че Йовчев все още е на върха и че именно той ще участва от името на България на олимпиадата“, издават хора, наясно със случващото се в кухнята на родната централа.
На световното в Токио Йордан Йовчев изпреварва по-младия от него с 16 години Еди Пенев в многобоя, а това означава, че именно той придобива правото да се бори за олимпийска виза на квалификацията през януари в Лондон. Възпитаникът на „Станфорд“ обаче е разочарован, защото смята, че Данчо отдавна е трябвало да се откаже и да даде път на младите. „Заради този дъртак няма да ходя на олимпиада, а той се натиска все едно не е ходил, не е печелил вече. Писна ми, махам се“, нареждал Еди пред свои приятели от университетския отбор. Всичките били изненадани, че той има негативно отношение към легендата в спортната гимнастика и че не изпитва респект. „Какво като е Йовчев? Има и по-добри от него. Даже аз съм по-добър и ще го докажа“, озлобено реагирал Пенев, когато научил, че въпреки тежките здравословни проблеми провдивчанинът няма никакво намерение да прекрати кариерата си. Всъщност синът на изнасилвача Мариан Пенев разчитал точно на това. Данчо да спре веднъж завинаги и да му предостави своето място за олимпийската квалификация.
Еди бил толкова ядосан, че мечтата му за Лондон се изплъзва, че полудял една вечер и
 
искал да скъса
българския
си паспорт
 
Спрял го негов добър приятел, с когото дели една стая в кампуса на университета. Момчето не осъзнавало съвсем какво върши, защото се било прибрало в малките часове на нощта след купон в съседно общежитие. Разбутал вещите си и намерил паспорта, взел да го подмята във въздуха и да крещи, че той е чистокръвен американец и че не иска двойно гражданство. Едва го спрели преди да го накъса на парчета, а съквартирантът извикал за подкрепление още един българин, приятел на Пенев-младши.
Само Мариан Пенев още не бил разбрал за решението на първородния си син. „Ако той научи това ще го съсипе. Мариан се гордее с Еди и той му беше единствената връзка с България“, споделя човек от федерацията ни, пожелал анонимност. Еди обаче нехаел за татко си. Не обичал да говори пред познати за него и се срамувал. Не го посещавал в затвора, защото имал изрична забрана от майка си. Според американските закони пък е непълнолетен и все още е длъжен да се съобразява с родителите си, а в случая само с Юлия Христова. За да предотврати психическата травма в децата си тя прекъснала всякаква връзка между тях и татко им. Наскоро получила официално документите за развод с Мариан и обмисляла дали синовете й да не сменят фамилното си име с нейното. Еди не гледал с добро око на варианта, защото се притеснявал, че отново ще трябва да се обяснява пред състуденти и съотборници. По-малкото му братче Кевин обаче почти сигурно няма да стане известно в света на гимнастиката като Пенев. В момента той е на 14 и е считан за талант №1 в цяла Америка в своята възрастова група.
„Юлия съкруши Мариан като му отне момчетата. В стремежа си да им осигури по-пълноценен живот и да компенсира липсата му,
 
тя прекрати
всякаква връзка
с България
 
Те вече не са българи и се обиждат, когато някой ги нарича такива“, споделя близък до бившето щастливо семейство.
Еди не е виждал баба си Венетка от преди да тръгне в първи клас. Кевин въобще не я познава, а старицата рони сълзи по внуците си и тъне сама в самота в къщата си в Търговище. Няма пари да се обажда до Щатите, а и нито Еди, нито Кевин я търсят. Майка им е затворила и тази врата за тях. Кевин не знае нито да чете, нито да пише на български, а Юлия разговаря с децата си само на английски.
73-годишната баба Венетка се опитвала да щади нервите на Мариан, с когото се чувала по телефона веднъж месечно. Брат му и сестра му, които също живеят в Търговище също решили да не му казват да конфликта между Еди и Данчо. Преди да попадне зад решетките за изнасилването на 13-годишна своя възпитаничка в частната си школа в Пауло Алто, Мариан поддържал близки отношения с Йовчев. Все пак са бивши съотборници в държавния тим. Чували се по телефона, обсъждали идеи, а и Данчо черпел ценен опит по време на американския си период, когато също бе отворил свое гимнастическо училище в град Норман.
Враждата между Еди и Йордан Йовчев произлязла от жестоката амбиция на Юлия Христова непременно да види големия си син на олимпийските игри в Лондон. Тя говорила за олимпиадата още, когато тийнейджърът се завърнал за първи път да участва от името на България на европейското първенство през 2009 година, а през 2010 г. направи най-доброто си до момента класиране в националния - шесто мято на земя на световното в Ротердам. Говори се, че Христова
 
вдигнала
невероятен
скандал,
 
когато разбрала, че Йовчев не е склонен да отстъпи мястото си на наследника си. Обадила се по телефона на Краси Дунев и отсякла: „Или той, или Еди. Повече няма да коментираме.“ Естествено, Дунев застанал зад гърба на най-добрия си приятел. За Юлия, както и за Еди е невъзможно да осъзнаят какво означава Йордан Йовчев за федерацията и за спортната гимнастика в България. Само благодарение на неговия инат и висок праг на търпимост към болката централата успява да се издържа. Спортното министерство все още превежда над милион лева годишно в касата на БФСГ, защото Данчо е на олимпийски щат като подготовка. Ако той спре, централата ще стигне до просешка тояга, поради тоталната незаинтересованост на спонсорите.
САШО СЕВЕРИНОВ/ШОУ