Опозицията в родните щанги ще бойкотира утрешното Общо събрание на федерацията, което ще се проведе в хотел „Диана 3“. Това заяви за „Мач Телеграф“ лидерът на недоволните от сегашното управление Антон Коджабашев, който е трикратен световен и европейски шампион и бивш президент на федерацията.

Както е известно, преди малко повече от два месеца бе внесена подписка от опозицията за свикване на извънредно общо отчетно-изборно събрание. Под документа бяха подписите на 12 от лицензираните тогава 31 клуба в страната, което означаваше, че законовото изискване за поне 1/3 желаещи свикване на най-висшия форум е спазено. 

Малко по-късно федерацията ни разпрати покани до клубовете за Общо събрание на 28 октомври от 10:00 часа, в дневния ред на което са залегнали избор на УС и президент.

Според Коджабашев обаче това събрание ще е опорочено.

„Това ще е фалшиво събрание. Нито един от клубовете, които искат промяна, няма да присъства на него. Ние чакаме съдът да назначи Извънредно събрание. Когато това стане, ще се явим и ще извършим промяната. Сега те ще се самоизберат, ще са самодоволни, но няма да са доволни българите, които години наред гледаха как щангистите ни печелят медали, а сега има само един Божидар Андреев и нищо друго. 

Ние няма да оставим нещата така и скоро промяната ще се случи. Сега те най-вероятно ще си лицензират още някой и друг клуб, за да може да има кой да гласува за тях, но и това няма да им помогне“, каза Коджабашев.

Генералния секретар на централата по щанги Борислав Гидиков обаче обясни, че съдът е взел решение и отсъдил в тяхна полза, което означава, че Общото събрание ще е легитимно.

"Доколкото знам, някои от тези клубове от опозицията, които внесоха подписката за събрание през август, вече са се отдръпнали от Коджабашев. Така че не са много тези, които няма да присъстват.

Няма как да е опорочено събранието, защото именно съдът взе решение и отсъди в наша полза. А именно – Общото събрание да е на 28 октомври от 10:00 часа в конферентната зала на хотел „Диана 3“ в София. Президентът на Славия Здравко Стоичков бе внесъл в съда жалба, че не е уведомен за насроченото от нас събрание. Той поиска събранието да се проведе в залата на Славия. Ние обаче занесохме в съда имейлите, с които сме уведомили клубовете, включително и неговия, така че бе отсъдено в наша полза и събранието утре ще е напълно законно", каза Гидиков.