Сериозен скандал се задава в българския и световен шахмат. Мениджърът на най-добрия ни състезател Веселин Топалов – Силвио Данаилов, който е и президент на Европейския шахматен съюз ще започне дело срещу Международната централа (ФИДЕ) начело с Кирсан Илюмжинов. Причината е намерението на Илюмжинов да даде домакинството на турнира на претендентите за световната титла през есента на Лондон. Според шефа на Международната централа дори вече е подписан договор с компанията “Агон”, която е собственост на американеца Андрю Полсън и той поема контрола по организацията на турнира.

“Няма да позволя такава подигравка с България. Ние и Азербайджан подадохме документите си навреме, а Лондон изобщо не е подавал такива. ФИДЕ се подиграва както с нас, така и със собствените си правила. Като член на Президентския съвет никой не ме е уведомил за никакви договори. Илюмжинов може да си приказва каквото иска, той непрекъснато хвърля празни приказки. Когато видя черно на бяло, че “Агон” поема нещата, чрез адвокати ще се обърнем към Арбитражния съд вЛозана. Българската федерация работи дълго за тази кандидатура, говорено е със спонсори, министри, дори с премиера”, гневи се Данаилов, цитиран от “Труд”.

Данаилов заяви, че той и останалите колеги от Президентския съвет са получил проектодоговор от “Агон” още през декември, а самата фирма е създадена през януари в офшорна зона на британския остров Джърси. Не се знае кой е собственик, тъй като Андрю Полсън не е вписан като такъв. Компанията е собственост на други две компании, които също не са известни.

“Има и още нещо, през 2010 година ФИДЕ подписа вече такъв договор с един руски бизнесмен и неговата фирма – CNC. Как така Илюмжинов казва, че вече има нов контракт, след като този с руснаците не е прекратен”, допълни Силвио Данаилов./БЛИЦ