ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Международната федерация по хокей на лед (IIHF) взе решение да допусне националния отбор на Израел до 20 години до международните състезания, след като в последните дни се разрази скандал по темата. Основната вина по случая беше хвърлена на Русия.

На 11 януари беше взето израелците да бъдат извадени от световните надпревари, а посоченият мотив гласеше: с цел безопасност на участниците в съответните турнири. 

Според Израел от Москва спират участието на еврейските хокеисти в отговор на отстраняването на „сборная“ от световните надпревари, наложено заради войната в Украйна. В Тел Авив считат, че руснаците използват за това отмъщение своя представител управата на IIHF Павел Буре, пише "Билд". 

„Буре като заинтересована страна няма право да гласува за отстраняването или връщането на Русия в международния календар. Това е упоменато в правилниците на IIHF. Той обаче може да участва във взимането на решения, касаещи други държави. Зад отстраняването на Израел Буре е използван като инструмент на възмездие за санкциите срещу Русия“, пише германското издание.

WINBET – завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

С новото решение световната хокейна централа позволи участието на националния отбор на Израел за младежи до 20 години на световното първенство в Дивизия III, Група „А“, което трябва да се проведе в София в периода 22-29 януари.

Ключова роля за допускането на Израел са изиграли специалните гаранции, които Министерството на младежта и спорта относно сигурността на участниците на световното първенство в „Зимния дворец“.

„Благодарни сме на българските власти, Министерството на младежта и спорта, Министерството на вътрешните работи и местната полиция за оказаната подкрепа по казуса. Желаем на израелския национален отбор и всички участници успех в надпреварата. За IIHF безопасността на всички играчи, отбори и фенове винаги стои на първо място“, обявиха от световната централа.