Сериозен скандал се развихри в българските щанги, породен от подмяната на резултати на републикански първенства с цел да се покрият изискванията на Министерството на спорта за субсидии към клубовете. За това информираха недоволни треньори от страната, които смятат да пишат за проблема до министър Красен Кралев или пък да поискат лична среща с него.

За какво точно става въпрос - на последното държавно отборно първенство, провело се в Сопот, тежкоатлет на СКВТ "Добруджа", който преди това е минал кантара на категория +94 кг при кадетите, не излязъл на подиума на самото състезание. Дотук нищо интересно. След няколко седмици обаче, когато треньорите из страната получили официалните брошури от първенството, те с учудване виждат, че въпросният щангист на име Алишан Али присъства в класирането на 5-о място, като са му записани 6 сполучливи опита - съответно на 75, 80 и 82 кг в изхвърлянето и 90, 98, 100 кг в изтласкването.

Според треньорите, обърнали се към "Меридиан Мач", целта е клубът на щангиста да покрие изискванията на ММС за субсидиране. А именно, всеки клуб получава пари (около 6-7 хиляди лева), ако участва с поне 10 състезатели на държавното, които да покрият определените нормативи за категорията.

"Това не може да продължава повече така. От  година и нещо се правят такива неща и така се ощетяват работещите клубове. Защото вместо да се дадат повече пари на тях, те отиват за такива клубове, които с помощта на определени хора от федерацията си издействат субсидии. Аз не съм сигурен дали президентът на федерацията Неделчо Колев знае какви ги вършат подопечените му", заяви треньорът от Сливен и световен вицешампион от 1989 г. Пламен Братойчев.

"И не е само това проблемът. Има клубове, чиито зали са хванали паяжина. В тях въобще не се работи, защото нямат щангисти. Но щом дойде републиканско, взимат назаем няколко момчета от други клубове, покриват нормативите и получават субсидиране", допълни Братойчев.

"Момчето наистина мина кантара, но по-късно не заяви никакви начални тежести. Чакахме го 20 минути, накрая не се появи на подиума. Аз зачеркнах името му като щангист, който не е участвал. Така е по устав", призна секретарят на категорията на въпросното първенство в Сопот, който е отговарял за провеждането й Божидар Божилов.

"След като другите 4 щангисти направиха опитите си, аз и съдиите направихме протокола с резултатите и го дадохме на отговорника за провеждане на първенството Димитър Димитров, който издава официалните брошури. Наистина няколко седмици по-късно излезе книжка с резултатите от първенството, в която въпросното момче бе класирано на 5-о място с 6 сполучливи опита, което за мен е непонятно", допълни той.