Френският колоездач Кристоф Басон шокира с признания за допинг и рекет с проститутки. В разгара на „Тур дьо Франс“ той разкри как шефовете му са го рекетирали, за да склони да се допингира. В края на 90-те години французинът караше за скандалния отбор на „Фестина“, прочул се с допинг аферата със същото име.

„Те дори ми предложиха 40 000 евро на месец, ако се допингирах с EPO, 10 пъти повече от това, което печелех, но не успяха. Прекарах години, без да говоря с никого в колоната, дори и с тези, които бяха мои съотборници“, сподели Басон пред немския вестник „Зюддойче Цайтунг“.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

Шефовете му дори пробвали да го вкарат в изневяра, като водели проститутки в хотела на отбора. "Вкарваха жени в хотела, за да изневеря на жена ми. Опитваха се да ме накарат да правя забранени неща, но никога не се отказах. Опитаха се да ме обвинят, но не успяха да ме хванат", разказва още французинът.

"Всеки все още живее в голяма лъжа. В днешно време медицинската помощ е много по-всеобхватна, такава, че можете да карате почти на същото ниво както хората с допинг. Но тази медицинска помощ ме плаши едва ли не повече от допинга. Между малка терапевтична доза EPO или 20 до 30 таблетки на ден на „Тур дьо Франс“, помислете за момент кое от тях е по-опасно. Колоезденето би спечелило огромно доверие, ако състезателите кажат точно какво вкарват в телата си всеки ден и по кое време. Психологическият натиск е чудовищен“, добавя Кристоф Басон.