Скандалът между правителството на САЩ и предстоящите зимни олимпийски игри в Пекин (4-20 февруари) се разраства. Изпълнителната комисия по въпросите за Китай към американския Конгрес (СЕСС) поиска от МОК да представи доказателства, че за изработването на официалните униформи за Пекин 2022 не е използван принудителен труд.

В писмото на комисията, адресирано до президента на МОК Томас Бах, са изразени съмнения, че в екипите произведени от компаниите „Anta Sports“ и „Hengyuanxiang Group“ е използван памук от Уйгурския автономен регион. Именно използването на принудителен труд в тази китайска област е част от решението на дипломатите на САЩ и други държави по света да обявят бойкот на Олимпиадата.

Счита се, че двете цитирани компании използват памук от въпросния регион, където според международни организации Пекин извършва геноцид срещу уйгурското мюсюлманско население и почти един милион от хората са настанени в трудови лагери. Официалните власти в Китай твърдят, че във въпросните лагери са настанени ислямски екстремисти и сепаратисти.