Голям дипломатически скандал между САЩ и Китай е на път да избухне заради зимните олимпийски игри, които трябва да се проведат в Пекин от 4 до 20 февруари 2022 г. По време на среща между американския президент Джо Байдън и канадския премиер Джъстън Трюдо е обсъдена вероятността от дипломатически бойкот на предстоящата Олимпиада.

Вероятно на откриването на най-голямото зимно спортно събитие няма да има делегация от американски представители. Това ще бъде знак на протест срещу нарушенията на човешките права в Китай. В отговор на информацията за вероятния дипломатически бойкот на САЩ излезе официално съобщение от китайското Министерството на външните работи.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

„Зимните олимпийски и параолимпийски игри през 2022 г. в Пекин са сцена за изява на спортистите от цял свят. Затова именно атлетите са главните действащи лица на предстоящите Игри. Всяка политизация на спорта нарушава олимпийския дух и ще навреди на спортистите от всички страни“, заяви представителят на МвнР Чжао Лицзян.

На 16 ноември в. „Вашингтон Поуст“ информира, че САЩ обмисля дипломатически бойкот на олимпийските игри заради проблемите с човешките права в Китай. Изданието уточнява, че решението за това ще бъде взето от президента Джо Байдън и се очаква да бъде оповестено до края на ноември. Бойкотът обаче няма да влияе на участието на американските спортисти на Олимпиадата.

През февруари тази година коалиция от 180 правозащитни организации, представляващи намиращите се на територията на Китай тибетци, уйгури, монголци, жители на Хонконг и други малцинства, призоваха за бойкот на Олимпиадата в Пекин. С подобни предложения излязоха политици от Китай и Норвегия.

На 7 юни 2021 г. конгресмени от демократическата и републиканските партии внесоха в Долната камара на Конгреса на САЩ резолюция с призив към МОК да бъде отнето домакинството на Китай и преместването на зимните олимпийски игри в друга държава. Политиците обясниха решението си с действията на китайските власти, които нарушават правата на националните малцинства в страната.