Легендата Валентин Йорданов е на път да се откаже от мястото си в Управителния съвет на родната федерация по борба. Олимпийският шампион от Атланта 1996 е ядосан заради скандала с Биляна Дудова. 

Луд скандал с наша шампионка: Мачкат ме, заплатата ми е като на чистачка!

Личният треньор на световната и европейска шампионка по борба в категория до 59 кг - Георги Калчев, призова за оставки във федерацията след решението на Управителния съвет на централата да не допусне възпитаничката му до участие на европейското първенство в края на месеца. Дудова от началото на годината се състезава в олимпийската категория до 62 кг, в която титуляр в националния тим е Тайбе Юсеин. Двете си размениха победа на официални състезания и трябваше да направят преборване за място в състава за Европейското - на 18 март в Благоевград, но то не се състоя, тъй като Юсеин беше с по-голямо лично тегло.

В крайна сметка обаче, управниците в борбата ни прецениха да включат именно Юсеин в състава на континенталния шампионат, на който Дудова ще е само зрител.

 Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

"В управата само Валентин Йорданов и Стефан Николов я поддържат. Валентин Йорданов се е обадил по време на Управителния съвет, защото не е бил в София, разговарял е с всички, обяснил им е, че това, което правят е адски некоректно, че руши авторитета на борбата. Не може да излезеш с някакво решение и в следващия момент без нищо... и доколкото разбрах е само, за да уважат искането на старши треньора (б.р. - Петър Касабов), който е преценил, че е по-добре. По-добре за кого? Не че Тайбе е виновна, никоя от състезателките не е, но се вижда резултата. Миналата година е кръгла нула, ние вдигаме знамена. Защото в България се радваме не всеки медал, до там сме го докарали. Но като ще носи отговорност, г-н Касабов да си извади от сметките тези три момичета, които миналата година основно носят приноса и да видим какво прави с другите талантливи - Меглена, Мария, да не говорим за Тайбе, тя цял свят я харесваше и аз я харесвам и като малка, тя правеше отвсякъде хватки", коментира Георги Калчев.

"Нека на тепиха да се решат нещата, защо трябва някой отстрани с такива номера? Излиза, че това е заговор, Касабов много добре си прави сметката, защото ни познава. Той знае как ще реагирам, че ще се ядосаме и няма да се борим", продължи специалистът. 

"Призовавам ръководството и УС след този срам да си подаде оставка - и хората, и Христо Маринов, младо момче... Как може да накарат Валентин Йорданов официално да се откаже от участие повече в живота на борбата, това за мен е най-големият срам за българската борба. По-ниско няма къде да паднем", добави Калчев. 

"Аз се чудя на Биляна какво прави още в България. Но тя си е българче, наше момиче, разплака цяла България, иска да стои тук, да се бори. Но ние няма с кой да говорим, когато трябва да се подготвяме - лагерите и цялата й подготовка минава през клуба, федерацията няма никакъв ангажимент. Не знам какъв им е проблема. Просто старши треньорът на жените, който е много велик, той беше номер 1, да, наследи един хубав отбор, но този отбор върви много зле. Като носи отговорност защо избяга, защо не каже какво се случва с 23-годишните, първенството завърши в Пловдив преди два дни, точки не могат да вземат. Биляна си отива, само още една крачка и я няма тук, и другите момичета са още година-две, те са изпочупени, след тях какво става? Как се правят тези момичета, Тайбе кой я направи, от 10 години взима медали, с нея работиха Щерев, Бързаков, личните треньори. Това е неуважение към труда на другите. Федерацията е много натоварена и не може да обърне внимание на тези неща, а за мен те са най-важни. Аз не съм човек, който ще продължавам да мълча. За Олимпиадата бях готов да направя голям скандал, защото на три-четири пъти УС, федерация, всички нарушиха правилата. И тя издържа, аз не бих издържал", завърши Георги Калчев.