През летните месеци фондация „Вълшебен свят“ отново ще дава позитивен пример на младежи от цялата страна с продължението на инициативата си „С усмивка“. Проектът „Толерантни всеки ден“ започва през юни и се провежда с финансовата подкрепа на Министерство на младежта и спорта и спомоществователството на корпоративни партньори и приятели на фондацията.

Първото събитие за лято 2019 се проведе на 26 юни (сряда) на столичната писта Sofia Karting Ring, където точно 40 младежи от столицата премериха сили в демонстративно състезание и обсъдиха със специалисти темата за агресията и толерантността на пътя и в ежедневието. Гост-лектор беше „българската връзка“ в моторспорт отбора STRAKKA Racing Людмил Смиленов, който разказа на младежите за състезателните условия и връзката им с шофирането по пътищата от позицията на колектив, печелил класиката „24-те часа на Льо Ман“. 

В дискусията се включи и „моторът“ на Sofia Karting Ring Николай Върбицалиев, който разказа на младежите за шампионския си сезон в клас Континентал за Източна Европа през 2005 и за ежедневните случай на безсмислена агресия на най-добрата столична писта. Двамата гост-говорители се обединиха около това, че на пръв поглед агресивните професионални пилоти всъщност са толерантни и отговорни на пътя и призоваха младежите да бъдат позитивен модел за подражание в семейството и сред приятелите си.

В рамките на проекта ще се реализират редица инициативи за изграждане на умения за разпознаване на агресивно поведение, ще се обсъждат добри примери за отговорно поведение в ежедневието. Фокус отново ще е практическата демонстрация с картинг състезания, а наред с тях над 200 младежи от София, Благоевргад, Варна и Велико Търново ще могат лично да се убедят колко е важно толерантното отношение към всички около нас. Сред новостите тази година ще бъдат серия забавни видеоклипове, които ще покажат най-интересното от инициативите и ще споделят добрия пример. Една от основните цели на проекта, а и на фондация „Вълшебен свят“, е демонстрирането на социалноотговорно поведение и фокус върху превенцията на агресия и ограничаването на агресивните поведенчески модели сред младите хора.

Инициативата „С усмивка“ стартира през 2018 година, като част от нея беше проектът „НЕ на агресията по пътя“, в рамките на който младежи между 15 и 29 години от София и Стара Загора съчетаха теоритически и практически обучения срещу агресивното шофиране. Кулминацията на кампанията беше мащабният спортен празник „С усмивка“ през септември в столицата, в който се включиха редица известни имена от спорта и шоубизнеса, начело с Димитър Бербатов и Ник Левентис.