Ланс Армстронг и останалите колоездачи от Астана протестираха срещу неизплатените им заплати, като заличиха спонсорските надписи от своите фланелки по време на днешния старт от Джиро д`Италия. Единствено се виждаха имената на “Каз Мунай Газ”, марката велосипеди “Трек”, резервните части “СРАМ” и фондацията на Армстронг за борба с рака “Лайвстронг”.

“Обясних ситуацията в отбора на федерацията на Казахстан преди старта на Обиколката на Италия, поставих конкретни въпроси и поисках конкретни решения. Те обаче не бяха взети, заяви мениджърът на Астана Йохан Бруинел. – Ние сме важен фактор в състезанието и нямаше да поставям изисквания, ако всичко беше наред.”
 
Докато Армстронг вече не е претендент за спечелването на Джиро д`Италия, то неговият съотборник и сънародник Леви Лийпхаймер е четвърти в генералното класиране, само на 43 секунди зад лидера Данило ди Лука. Осем от деветте колоездачи на Астана участват в протеста по време на седмия етап, който стартира в Австрия.
 
“Говорих с момчетата преди старта на Джиро-то и те не са доволни от случващото се, заяви Бруинел. – Опитвам се да запазя мотивацията им за състезанието, но в същото време, когато свършиш добра работа, очакваш е възнаграждение за нея. Това е решение, което взехме заедно. Не съм принуждавал никого да взема подобно решение.”
 
Единствено казахстанският състезател на Астана – Андрей Зейтс не взе участие в стачката и кара с непроменена фланелка. “Оставих го сам да вземе решението и той не пожела да поеме подобна отговорност. Според мен това е правилно”, заяви Бруинел.
 
Самите състезатели не пожелаха да коментират протеста си. Световния колоездачен съюз даде на Астана срок до 31 май да оправи финансовото си състояние, иначе рискува сериозно наказание.
 
Астана получава голяма част от финансовата си подкрепа от държавната казахстанска компания “Самрук-Казина”, но икономиката на централноазиатската страна бе сериозно засегната от глобалната финансова криза. Единствената компания от страната, която се издължава навреме е “Каз Мунай Газ”, затова и състезателите са оставили името й на екипите си./БЛИЦ