Тимът по американски футбол Минесота Вайкингс си навлече гнева на орнитолози и любители на птиците заради новия си стадион. „Ю Ес Банк Стейдиъм“ беше открит през юли 2016 година и оттогава е гордостта на спортния клуб и неговите фенове.

Супермодерното съоръжение струваше около 1 милиард долара и е покрито с близо 20 000 кв. метра прозрачно и огледално стъкло. Именно стъкленото покритие предизвика гнева на орнитолозите. Според тях то причинява смъртта на много птици. От откриването на стадиона до момента са регистрирани около 500 случая с мъртви пернати.

„Преди откриването на стадиона предупреждавахме за стъкленото покритие. Птиците виждат отражението на небето и си мислят, че стадионът е част от него и следва сблъсък. Отражението на дървета и сгради пък подлъгват, че там може да се кацне. Сега направиха проучване, което доказа нашата правота. Явно резултатите не им харесаха и поръчаха ново за 2018 година. Забавянето няма донесе нищо хубаво, а само ще спечели някакво време на клуба. През това време ще продължат да умират птици. Мисля, че стъклото трябва да се покрие с нещо, за да не е толкова опасно за пернатите“, коментира Джим Шарпстийн – един от водещите орнитолози в Минесота.

Големият проблем е, че стадионът на Минесота Вайкингс е разположен точно на едно от главните трасета за сезонна миграция на птиците от Северна към Южна Америка.