Станка Златева стана Спортист №1 на България за 2011-а. Световната шампионка от Истанбул за тази година събра 1246 точки в анкетата и изпревари плувеца Петър Стойчев със 153 точки разлика. Третата позиция зае друг борец - Елис Гури.

Златева печели отличието за втора поредна година и общо трета в кариерата си до момента. Победителят беше обявен от министъра на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков на официална церемония в Зала №1 на НДК. На бляскавото тържество липсваше Бойко Борисов.

Топ 10 допълниха Кубрат Пулев, Ивет Лалова, Цветана Пиронкова, Константин Паскалев, Силвия Митева, Ваня Стамболова и Владимир Зографски. Извън десетте най-добри спортисти на България за 2011 година останаха Димитър Бербатов и Матей Казийски, които бяха сред 12-те номинирани.

За Треньор №1 на България за 2011 година беше определен наставникът на Станка Златева - Симеон Щерев. Двамата ще бъдат наградени с луксозни автомобили от Българския спортен тотализатор.

За отбор на годината беше избран националният ансамбъл по художествена гимнастика на България. Ренета Камберова, Михаела Маевска, Цветелина Найденова, Елена Тодорова, Христиана Тодорова и Катрин Велкова заслужиха признанието в конкуренцията на четири мъжки тима - волейболистите на ЦСКА, националите ни по баскетбол, по волейбол, както и баскетболистите на Лукойл Академик. Наградата на гимнастичките връчи олимпийската шампионка в скок на височина Стефка Костадинова.

Водещи на бляскавото тържество в Зала 1 на НДК бяха Мария Петрова и британската холивудска звезда Бен Крос, известен като Човека от Лондон, нашумял от реклама с Бербо.

На 10-о място за Спортист на годината е Владимир Зографски
. Той е световен шампион за младежи до 18 г. от голямата шанца на първенството в Отепя (Естония). Зографски не присъства в залата, тъй като се готви за поредния старт в Световната купа.

Ваня Стамболова зае 9-ата позиция. Тази година тя е с 4-о място на европейското първенство в зала. Ваня Стамболова също не беше в Зала 1 на НДК. Наградата, връчена от Таню Киряков, беше получена от мениджъра на атлетката Георги Павлов.

Гимнастичката Силвия Митева зае 8-ото място. "За мен е наистина огромно удоволствие да бъда част от десетте най-добри спортисти на България. Най-много съм благодарана на майка ми, която винаги е до мен. Помага ми не само на тренировките, но и психически. Благодарна съм и на баща ми, който работи по физическата ми подготовка. Благодаря още на Илияна Раева и Мария Петрова. Пожелавам на всички спортисти, който все още не са спечелили квотии за Лондон и имат такава възможност, да го сторят", заяви на сцената Митева, която през 2011 година взе два бронзови медали (бухалки и лента) от световното първенство в Монпелие, както и 8 призови места от турнири за Световната купа.

Записалият големи успехи в културизма през тази година Константин Паскалев зае 7-ото място. Той е европейски шампион по класически културизъм до 171 см от първенството в София, първо място от турнир “Арнолд Класик” в Мадрид, абсолютен световен шампион по класически културизъм и световен шампион по класически културизъм до 171 см от първенството в Талин.

"За мен е огромна чест и съм изключително радостен, че заех място сред десетте най-добри спортисти на България, при положение, че се състезавам в неолимпийска дисциплина. Благодаря на всички, които са гласували за мен, на треньора ми Даниел Генев, мениджърът на моя екип г-жа Фурнаджиева, приятелката и сестра ми", сподели Паскалев.

1/4-финалистката на "Уимбълдън" Цветана Пиронкова е на 6-ото място в анкетата за Спортист на България за 2011 година. Цвети не присъства на церемонията, но беше излъчен видео материал от момента, в който получава статуетката си. "Благодаря за наградата. Щастлива съм, че отново съм сред най-добрите. Пожелавам на всички спортисти много успехи през новата година. Весели коледни и новогодишни празници на всички", заяви Пиронкова.

5-ата позиция зае лекоатлетката Ивет Лалова - първо място в спринта на 100 метра в старта от “Диамантената лига” в Осло (Норвегия), седмо място на 100 м. от световното първенство в Дегу (Южна Корея).

"Благодаря много за тази награда. Вълнувам се, щастлива съм. Изпращам една успешна година. Радвам се, че ми давате енергия, усещам любовта ви. Благодаря за нагхрадата, която ми връчва толкова голям спортист като Георги Марков. Искам да поздравя баща ми, който 20 и няколко години е работил тук - в НДК, а сега вижда как дъщеря му взема награда", заяви Ивет Лалова.

Боксьорът Кубрат Пулев стана 4-и. 
Тази година Кобрата стана носител на интерконтиненталата титла по бокс за професионалисти в тежката категория, версия Международна боксова федерация.

"Тук е мястото да благодаря на всички мои треньори. Благодаря на Михаил Таков, Петър Лесов, Ангел Ангелов, Даниел Стоянов и още много, които може би забравям. Горд съм, че сме един от народите с най-древна история и ние спортистите сме част от нея. Радвам се, когато видя някои от моите колеги да вдига българското знаме. Благодаря ви", коментира Кобрата.

Борецът Елис Гури зае 3-ото място. Той е световен шампион в кат. до 96 кг класически стил от първенството в Истанбул, трето място от европейското първенство в Дортмунд, първо място от международния турнир “Дейвид Шулц”, първо място от международен турнир “Дан Колов”.

"За мен тази вечер е голяма чест, защото съм между най-добрите спортисти на България. Благодарен съм на г-н Гриша Ганчев, Братан Ценов, Стоян Добрев и всички вие, които ме карате да се чувствам много добре в моя втори дом - България", заяви щастливият Елис Гури.

Петър Стойчев се нареди втори тази година, след като през миналата беше на 6-ото място. През 2011-а той стана световен шампион по плуване на 25 км в открити води от първенството в Шанхай (Китай), европейски вицешампион на 25 км в открити води от Ейлат (Израел), носител за 11-и пореден път на Световната купа по плувен маратон.

"Във водата ми е по-лесно, отколкото тук, на сцената. Това е една много успешна година за мен - както в професионален, така и в личен план. Благодарен съм най-вече на моето семейство. Не мога да не изкажа благодарности и на моя личен треньор - Красимир Туманов. Това са наши общи успехи. Благодаря и на Министерството на спорта за подкрепата, която се оказва на всички спортисти, на г-жа Богомилова от Българската федерация по плуване. Щастлив съм и от вниманието, което се отделя на най-големия спортен клуб в България - "Левски", заяви Петър Стойчев.

Победител за трета година е Станка Златева! 
В отсъствието на премиера Бойко Борисов, министърът на спорта Свилен Нейков обяви името й. Състезателката по борба през 2011-а спечели световната титла в категория до 72 кг от първенството в Истанбул, първо място от турнира “Яшар Догу”, носител на златен пояс и първо място от “Дан Колов”, трето място от европейското първенство в Дортмунд, първо място от турнир “Гран При” в Баку, второ място от турнир в Лондон.

Челната десетка за Спортист на България за 2011 година:

1.Станка ЗЛАТЕВА (борба) - 1246 точки

2.Петър СТОЙЧЕВ (плуване) - 1093 точки

3.Елис ГУРИ (борба) - 1051 точки

4.Кубрат ПУЛЕВ (бокс) - 1018 точки

5.Ивет ЛАЛОВА (лека атлетика) - 731 точки

6.Цветана ПИРОНКОВА (тенис) - 449 точки

7.Константин ПАСКАЛЕВ (културизъм) - 401 точки

8.Силвия МИТЕВА (художествена гимнастика) - 394 точки

9.Ваня СТАМБОЛОВА (лека атлетика) - 387 точки

10.Владимир ЗОГРАФСКИ (ски-скокове) - 364 точки

Треньор на годината:
1.Симеон ЩЕРЕВ (борба)
2.Илияна РАЕВА (художествена гимнастика)
3.Красимир ТУМАНОВ (плуване)

Спортист №1 с увреждания:
Ружди РУЖДИ (лека атлетика)

Отбор на годината:

Ансамбълът по художествена гимнастика