Пет световни, шест европейски титли! Два сребърни медала от Олимпийски игри. Едва ли са много спортистите в световен мащаб, които могат да се похвалят с подобни постижения. Но има една жена, която във визитката си има всичко това, че дори и повече – Станка Златева! Първата българка, станала световна шампионка по борба.

„Всички медали са ми ценни, всеки е извоюван с много труд, пот и желание. Не мога да ги разгранича, но мога да кажа, че първите са били по-вълнуващи, а последните – по-измъчени. Нормално, когато си на първото място, всеки иска да те свали“, споделя тя.

Златева, която е трикратен първенец в анкетата за Спортист №1 на България (2007, 2010 и 2011 г.), сложи край на активната си състезателна кариера през 2016-а, като понастоящем се занимава с треньорска дейност.

„България е талантлива нация, имаме потенциал за още успехи в борбата и при новото поколение. Въпросът е, че има една нишка, която се къса във възрастта от 18 до 22-23 г., и трябва да обърнем внимание на този проблем. Трябва да инвестираме в младите, в това те да дораснат тази зрялост, която да им позволи да взимат медали. Затова и на моменти се губим по трасето, иначе имаме много талантливи млади спортисти“, категорична е тя.

Станка Златева, наред с още много изтъкнати наши състезатели, е част от новата кампания на бетинг оператора Инбет, която е под надслов С отдаденост към българските спортисти. За участието си в нея тя казва:

„Смятам, че трябва да бъде показана силата на българския спорт, а в новата кампания на Инбет виждаме точно това. Защото това са хора, на които да подражаваме. Хора, които да подкрепяме. А така и насърчаваме младите да спортуват и да имат цели. За мен тази кампания показва сила, желание и най-вече – вдъхновява за преследване на победата. Мен лично това ме е мотивирало през цялата ми кариера – преследването на върха. Когато искаш да си номер 1, даваш всичко от себе си.“

Като човек, който е врял и кипял в спорта на най-високо и елитно ниво, Златева има мнение и относно сегашното му състояние у нас, както и развитието му.

„Винаги има какво да се желае и от държавата, и от бизнеса. Виждате, че нещата се променят всеки ден, цените се вдигат, разходите също. Ако искаме да имаме едно здраво общество, ние трябва да инвестираме в него“, смята тя.