Станка Златева е неузнаваема. Сегашният външен вид на най-именитата състезателка в историята на женската борба в световен мащаб няма нищо общо с онзи, който даваше поле за изява на клюкарите допреди няколко месеца. Тя буквално се е стопила, коментират запознати, а целта й е била участие на европейското във Финландия, което започва на 1 април.
Stanka_9.jpg
До първенството на Стария континент остава по-малко от седмица, но 31-годишната двукратна олимпийска вицешампионка от Пекин 2008 и Лондон 2012 вече почти се е наместила в новата си категория до 75 кг. Тя също е в полза на българката, защото преди Международната федерация да размести категориите, старата, в която Станка мачкаше навсякъде, освен на летните игри, бе до 72 кг.
Сега тя има на своя страна 3 кг бонус, който няма да й се налага да сваля. Когато си премахнал от себе си товара на почти 15 кила обаче, още три са детска играчка и дори и да се наложи, с канската си воля най-обичаната от съселяните си мома на сливенското село Крушаре щеше да се пребори и с тях. Близките й
 
са във възторг от
ината и характера
 
който боркинята пак извади на показ, за да докаже на зложелателите си, че няма намерение да преустановява кариерата сиq преди да направи още един, трети и последен опит да атакува олимпийското злато. Ако Станка е здрава, това ще се случи след три години в Рио де Жанейро.
Бразилската олимпиада е много далеч. От горчив опит любимката на Симеон Щерев си повтаряла сама на себе си, че няма да гледа по-далеч от утрото. Но за огромна изненада на всички в българската федерация, където вече почти я били отписали от сметките за европейското, Златева информирала, че трябва да я поставят незабавно в иначе адски подмладения състав, на който нашите залагат в женското направление.
Симеон Бързаков бил в отлични взаимоотношения със Станка, но в смразяващи със Симеон Щерев. Симо негласно го обвинявал едва ли не, че му бил изял хляба в държавния тим. Нещо, което е силно преувеличено, тъй като изборът му Бързаков да смени Щерев дойде преди две години лично по идея на президента на федерацията Валентин Йорданов.
Името на Златева в документите на държавния ни тим за Финландия фигурира просто на хартия, защото на практика Станка ще се бори под български флаг, но без да се възползва от съветите на треньорите ни. Тя ще бъде съпровождана и подкрепяна близо до тепиха на скандинавска земя от човека, който превърна в голямото име и спортистката, на която всички се възхищаваме – Симеон Щерев.
Селекционерът на жените Серафим Бързаков провел няколко разговора на четири очи със Златева в опит да я убеди да тренира под негово ръководство в България, но след като видял, че тази мисия е невъзможна, вдигнал ръце и се примирил. Бързаков обещал, че за нищо на света няма да прави спънки на боркинята и че тя винаги е добре дошла в националния отбор, стига да има желание. За трикратния европейски и двукратен световен шампион, който между другото има идентичната съдба със Станка – да загуби във финала на най-мечтаното си състезание – олимпийските игри (б.а. - Бързаков остана със сребро в Сидни 2000), така даже било по-добре. Той поемал отговорността да подготвя младите кадри и девойките, в които има огромен потенциал и които трябва да са готови за медали до игрите в Рио 2016.
Глътка въздух за тандема, донесъл на страната ни 11 златни медала от големи първенства (б.а. - 5 световни и 6 европейски титли), е фактът, че Русия реши да смъкне в по-долната категория до 69 кг черната котка на Станка от финала на игрите в Лондон 2012 – Наталая Воробьова, туширала нашата при втория й опит да покори Олимп.
Така
 
Воробьова няма
да тормози Златева
 
но това със сигурност ще прави нейната съотборничка Екатерина Букина, с която боркинята ни и преди си е имала вземане и даване. Двете освен че са съпернички, които се бият до кръв на тепиха, извън залата са и добри приятелки. Последната им схватка бе на финала на първенството на планетата през 2011 г. в Истанбул, където победата отиде при Златева в среща шедьовър, избрана за №1 на световното.

Сега, на европейското във Финландия, Станка трябва да покаже първо на себе си, че не е забравила колко е добра. Не е излизала в официален мач именно от олимпиадата в Лондон и от онзи злополучен двубой срещу Воробьова, който се състоя на 10 август 2012 г.
Простата аритметика показва, че това прави година и 8 месеца извън спорта. Златева обаче няма време за губене. След като получи пълната подкрепа от министъра на младежта и спорта проф. Мариана Георгиева, сега тя на свой ред трябва да се отблагодари с подобаващо представяне във Вантаа. Само така ще оправдае средствата, които държавата й отпуска, за да се готви извън пределите на родината.

Големият спор дали Златева може или не да тренира постоянно при Симеон Щерев в Баку, където той стана национален селекционер на азерите още през ноември 2013 г., отдавна не е спор. Той бе решен в полза на Станка, с което министър Георгиева даде да се разбере, че изпитва респект към шепата ни останали елитни спортисти на високо ниво.
От януари тази година торнадото от село Крушаре почти се пресели за постоянно край бреговете на Каспийско море. Там се прероди. Започна да се чувства отново щастлива от онова, което прави, и да изпитва радост от борбата. Нещо, което бе изгубила като удоволствие след втория си горчив олимпийски финал. Щерев успя да вкара Златева във форма, а тя със спартански режим и адски глад стопи излишните килограми, заради които бе подлагана многократно на жлъчни коментари. Особено при участието й в едно риалити, което на всичкото отгоре Златева взе, че спечели.
Stanka_4.jpg
Чай, никаква захар, плодове. Комбинирани с къртовски труд в залата, леене на пот от сутрин до залез слънце, висене в сауната и сядане със стиснати зъби на полупразна трапеза. Да не би случайно да се изкуши и да посегне на нещо забранено и да развали диетата си. Така оцелява в продължение на три месеца в Азербайджан една от най-обичаните български спортистки.
Тренировките при бате Симо си казали думата. Той успял да я вдигне емоционално, а и при самия него в последно време положителните събития били в изобилие.
Бившият селекционер на България, който с много зор се съгласи да се премести в далечен Азербайджан, започна 2014 г. ударно. Както се казва, по шампионски. Първо, през февруари намери време в изключително натоварената си програма, за да отскочи до родината по светъл повод.

 
Симо и съпругата
му Мария вдигнаха
сватба за чудо и приказ
 
на средния от тримата си синове – Симеон, който допреди няколко години минаваше дори за една от футболните ни надежди. Мони, който е кръстен на татко си и много прилича на него, макар да не е взел сините му очи, си каза заветното „да“ пред дългогодишната си приятелка и спътница в живота – Ангелина.
Ани и Мони се венчаха, въпреки че имат тригодишен син, но пък той им стана шафер. Говори се, че шоуто на вечерта обрали обаче не младоженците, а големият Симеон Щерев, който в кулминацията на веселбата застанал в центъра на дансинга и изпълнил коронния си номер – ходене на ръце.

След като се пренесъл за постоянно в Баку, Щерев много тъгувал по тези моменти на щастие с близките си. Жена му Мария останала в България, за да наглежда най-малкия им син – Александър, който има още четири години да заляга над учебниците, докато избута до абитуриентски бал. Сашо е и единствената издънка в семейството, който не се занимава със спорт. След Мони, който е бивш футболист, батко му Ники, който е най-голям по старшинство, бе сред най-добрите ни борци в тежка категория.
Именно Ники и неговата съпруга Кристина пък донесоха втория повод на огромно щастие на Симо. Преди броени дни го направиха дядо за трети път, но за първи път на момиченце. Първото дете на двойката е момченце, но сега, за сефте в уютната фамилна къща на Щереви ще влезе прекрасна малка дама.

Всичките тези положителни събития давали кураж и вяра на Щерев, че на европейското във Финландия силната му серия, вече професионална, пак ще продължи. Треньорът бил подложен на голям натиск от азерската борческа федерация на всяка цена да направи поне трима шампиони на първенството. Напоследък борбата в Азербайджан, която винаги е била сред водещите нации въобще в световен мащаб, бележи отстъпление, а с привличането на Симо местната управа цели само едно – борците им отново да се върнат на върха и да покажат, че могат да бъдат конкурентноспособни на руснаците.
Stanka_5.jpg
Тайната мечта на Щерев обаче била свързана със Станка Златева. Той ставал и лягал с мисълта как на европейското неговото златно момиче да покори най-високото стъпало на Стария континент за седми път в кариерата си. Ако това се случи,
 
няма да има кой
да настигне Станка
 
по успехи, защото преди нея никога не е имало друга състезателка с толкова много титли на Европа.
Златева не е печелила титлата от 2010 г. насам, когато по ирония на съдбата стана шампионка не къде да е, а в Баку – града, от който този януари тя постави началото на своето голямо завръщане в борбата.
Сашо СЕВЕРИНОВ