Първото национално първенство за катамарани в клас Формула 18 (F18) започва днес в Аркутино. Състезанието се организира от Българската федерация по ветроходство и Българската асоциация на ветроходен клас F18, със съдействието на Alaric Capital. Първата гонка с 8 спортни катамарана започва от 13.00 часа днес (10 септември). Надпреварата приключва на 12 септември. Първият в ранг листата на националния шампионат ще спечели квота за световното първенство по F18, което ще се проведе на езерото Балатон в Унгария през юли догодина. Ветроходен катамаран с български екипаж ще участва за първи път в световна надпревара.

„Надяваме се все повече хора да се докоснат и запленят от този прекрасен спорт, така че да стане много по-популярен и широко практикуван. Унгарците например, които нямат нашите природни дадености, само през последните 4 години правят по 10 първенства в сезон. Имат 10 екипажа на топ ниво, които участват в международни регати. Искаме това да се случи и в България”, споделят от Българската асоциация на ветроходен клас F18.

F18 e един от най-успешните спортни катамарани, със състезателни флотилии по целия свят. В края на XX век световният шампионат вече привлича по 150 лодки с техните двучленни екипажи. През последните години на световните първенства се събират по 160 лодки от този клас с екипажи от 5-те континента. У нас досега е имало само 5 съревнования със спортни катамарани, всичките през 2010 г.: за Купата София Пролет (април), Циклон в Поморие (юни), North Beach Приморско (юли) и Windboat Rider’s Cup (август)./БЛИЦ