Световният шампион по плуване в студени води Петър Стойчев се завърна в България след успеха, който записа в Русия. След преплуването на Ламанша преди 9 години, той покори поредното екстремно предизвикателство. В Тюмен (Русия) Стойчев стана световен шампион по плуване в студени води в дисциплината 400 метра свободен стил, а на 200 метра завоюва бронзов медал. Българинът и конкурентите му плуваха при температура на водата около нула градуса, а на въздуха - минус 11.

"По време на самото плуване не беше никак приятно, но победата те кара да се чувстваш добре и осмисляш това, което правиш. Участието ми в Тюмен беше една моя идея, едно мое предивикателство, в което исках да се впусна и да разбера наистина какъв е този вид плуване. Щастлив съм, че успях да спечеля точно на Световното в Русия", заяви Петър Стойчев на летище "София".

"Плуването, което аз съм практикувал, и това в студени води, въобще нямат допирни точки. Няма нищо общо с плувните маратони, откъдето хората ме познават. Дистанциите са много по-кратки, най-дългата в Тюмен например бе 450 метра. Температурата на водата, за съжалени, този път бе доста ниска - около минус 0,4 градуса, така че беше едно наистина много тежко състезание", разказа шампионът.

За самото състезание Петър Стойчев сподели, че си спомня много малко: "Причината за това е големият студов шок. След може би първата минута след старта чувствителността в ръцете и ходилата на краката ми изцяло изчезна. Не усещах дали при докосването на стената правилно се обръщам. Сигурно съм допуснал някои грешки, но съм радостен, че успях да спечеля. Няма по-специална подготовка. Тренирах в София, а в Тюмен разчитах само на самоконтрол и желанието ми за победа."

Стойчев отговори и на въпрос кое е било по-голямо предизвикателство за него - преплуването на Ламанша или световното първенство в студени води. "Винаги съм казвал, че постигната цел не е цел. Но Ламанша беше много по-тежко състезание", заяви Стойчев, който до две седмици ще обяви нов проект с неговото участие.