Стилияна Николова e новата любимка на България. 15-годишната грация, която е родена в Египет, в събота пожъна страхотен успех, спечелвайки златен медал на лента при девойките на eвропейското първенство по художествена гимнастика в Киев, добавяйки и сребро на топка. 

Николова стана първата европейска шампионка за България от 25 години. Последната европейска титла печели Теодора Александрова през 1995 г. - злато в многобоя и във финала на обръч.

Към големия успех на Стилияна добавяме и бронза на Ева Брезалиева на въже с 20,850 точки. Първоначално тя имаше оценка от 20,450, но беше повишена, след като от българския щаб подадоха контестация.

Отличията на талантливите ни грации, за които тепърва ще се говори, идват с послание и трогателен жест. Развълнуваните Стилияна и Ева обясниха във видеообръщение заедно с треньорката си Валентина Иванова, че медалите са за лекарите у нас, които денонощно водят битка с COVID-19. 

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

"Тези две прекрасни деца имат послание за вас", казва треньорът Валентина Иванова в обръщението, което беше публикувано в страницата на Българската федерация по художествена гимнастика във "Фейсбук". 

"Искаме да посветим нашите медали на всички лекари и медицински лица, които помагат на хората в България. Бъдете здрави и нека всички се върнем по-бързо към нормалния живот. Благодарим ви!", казаха Николова и Брезалиева.

"Неописуемо е. Не мога да подбера точните думи да ви опиша каква чест и гордост изпитвах да слушам българския химн в моя чест", коментира щастливата европейска шампионка. 

Стилияна Николова е родена и отраснала в столицата на Египет Кайро, където семейството й живее. У нас се състезава за великотърновския Етър-Елит. В края на август тя спечели три златни и един бронзов медал на финалите на отделните уреди при девойки старша възраст на държавното първенство по художествена гимнастика, категория Елит. Шампион е на България и в младшата възраст.

Новата любимка на България е дъщеря на Паулина Николова - световна шампионка с ансамбъла на България през 1983 и 1985 г. Баща й е бившият ни футболен национал Илия Дяков - играл в ЦСКА, участвал на световното първенство в Мексико 1986.

Няма нищо случайно. Спортният талант на усмихнатата и лъчезарна Стилияна очевидно й е по наследство. Всички й желаем успех и тепърва да радва зажаднелия за успехи българския народ. Новата европейска шампионка определено има огромно бъдеще в художествената гимнастика.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ