България спечели злато на историческите първи Европейски игри в Баку! Сестрите Габриела и Стефани Стоеви успяха да победят на финала на турнира по бадминтон при двойките рускините Екатерина Болотова и Евгения Косецкая, надделявайки с 2:0 гейма (21:12, 23:21).

Талантливите състезателки от Хасково демонстрираха страхотна игра и заслужено са на върха. Стоеви стигнаха до златото след 6 победи в 6 мача, като впечатляващото беше, че не загубиха нито един гейм.

Българките започнаха отлично в битката за златото и спечелиха първия гейм за 17 минути - 21:12. Във втория играта беше равностойна, но класата на Стоеви си каза думата в заключителната част. Сестрите поведоха с 20:17, не успяха да се възползват от четири мачпойнта, но при петия не сбъркаха и сложиха край на спора, донасяйки първо злато на България от Игрите в Баку.

Габриела Стоева е на 20 години, а Стефани е с година по-малка - на 19.

На финала срещу рускините те бяха мощно подкрепяни от българските волейболисти начело с Любо Ганев. Воденият от Николай Желязков тим утре има шанс също да извоюва злато. От 11:00 часа волейболистите ни излизат на финала срещу Германия.

До момента страната ни има общо 9 медала на Европейските игри в Баку.

stoevi_final1.jpg