ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК! 

Невиждан скандал разтърси художествената гимнастика, след като бяха доказани случаи на нечовешко отношение към спортистки в Италия.

Няколко състезателки се оплакаха, че са били бити и унижавани - физически и психически по време на подготовка за състезание, а към това са били принуждавани да пият средства за отслабване без нужното медицинско предписание.

От федерацията проведоха вътрешно разследване и разкриха злоупотребите, след което се извиниха на спортистките и предадоха случая на властите.

 Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Сред гимнастичките, които са ставали жертва на нечовешко отношение са  двукратната световна шампионка и европейска шампионка Ана Баста, която разказа как е била принуждавана да пие билкови добавки, довели я до хранителни разстройства.

Двукратната световна шампионка Джулия Галтароса също говори за психологическо насилие и физическо унижение, довели я до депресия.

Шефът на местния Олимпийски комитет Джовани Малаго също се изказа и поднесе извинения на пострадалите.

"Нито една победа и нито един медал не струват това, което са изтърпели спортистките. Да в спорта трябва да има ред и дисциплина, но те не трябва да преминават в жестокост и нехуманно отношение", заяви Малаго.

Случаят в Италия не е единственият в художествената гимнастика в последните години.

През 2020 година във Великобритания беше доказано емоционално, физическо и сексуално насилие нас спортистки. В САЩ пък гръмна скандалът с лекаря Ларо Насар, изнасилил над 90 гимнастички, като сред жертвите му са олимпийските шампионки Симон Байлс, Маккейла Марууни и Маги Никълс.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК