Министър Свилен Нейков и главният секретар на Министерството на физическото възпитание и спорта Любомир Василев посрещнаха днес на летище София българските медалисти и спортистите, участвали в Първите младежки олимпийски игри в Сингапур.

България е на 32-ро място по медали от 204 държави, участнички в тази първа младежка Олимпиада. Два златни медала донесоха на сраната ни щангистите Боянка Костова и Георги Шиков, а Георги Цонов извоюва бронза в тройния скок.

"Много се радваме, че освен трите медала имаме още 3 четвърти места, пети места, което е един добър потенциал за бъдещето на спорта в България. Искаме чрез спортните училища да задържим тези състезатели и в междинната възрастова група след юноши и девойки, при младежите, които са под 23 години, да осигурим програма за финансиране, която да запълни празнотата в тази възрастова група", каза спортният министър Свилен Нейков при посрещането на нашите спортисти от Сингапур.

"България има своя потенциал в спорта вдигане на тежести. Изключително съм радостен от факта, че състезателите и личните им треньори отново успяха да покажат пред света възможностите си. Ние ще направим всичко възможно доказани състезатели на международно ниво да бъдат подпомогнати от държавата", добави Нейков.

В отговор на журналистически въпрос той съобщи, че строежът на многофункционалната спортна зала в София върви в срок. Тренировъчната зала е готова, но не може да бъде открита преди да бъде завършена голямата зала. На 1 септември четири специални крана ще повдигнат едновременно във въздуха голяма конструкция от 2 милиона килограма. /БЛИЦ