Taлантите ни се представиха много силно в Балканското първенство, провело се на Власинското езеро в Сърбия. България завоюва общо 10 медала от форума, в който участва с над 40 спортисти.

Състезанието се проведе в три възрастови категории, а към тях бяха организирани допълнителни стартове за деца и любители. 

Двукратният държавен шампион по триатлон Александър Божилов завърши втори и завоюва първия медал за България от няколко години. 

При децата България отбеляза най-силно представяне от всички балкански държави и се прибра с най-много отличия. 

Десислава Лазарова грабна първото златно отличие за страната ни с безапелационна победа с над 2 минути разлика при момичетата до 14 г. Адриан Йонинов и Томас Григоров донесоха още едно сребърно и бронзово отличие за отбора в същата категория. 

В категория до 11 г. България показа пълна доминация и грабна две балкански титли, завоювани от Габриела Теодосиева и Красимир Георгиев. 

При най-малките участници "Деца до 9 г." Ивелина Колишева пребори конкуренцията и спечели сребърен медал. 

Българският национален отбор се изяви за първи път и в най-новата дисциплина в триатлона - щафета, заемайки достойното осмо място. 

Отборът на Българската асоциация по триатлон бе съставен от млади юноши и девойки, които премериха сили с още 13 отбора, съставени от опитни мъже и жени.

В отворените категории към Балканското първенство български състезатели спечелиха още три отличия - два златни медала и един сребърен. Родната федерация по триатлон поздравява всички участници за достойното представяне.