Легендата на българския спорт Таню Киряков, който е двукратен олимпийски шампион по стрелба, е готов да напусне националния отбор. Той е бесен от взетите решения на Общото събрание на федерацията, проведено вчера.

“Няма да стрелям за тази централа, до гуша ми дойде!", отсече по телефона от Австралия именитият ни спортист. Киряков е в Сидни заедно с Мария Гроздева и Валери Григоров на състезание от Световната купа.
Източници твърдят, че той е получил страхотна оферта от ОАЕ. Арабите давали милиони на българина, за да стреля с точния си мерник в следващите три години – включително и на лятната Олимпиада в Лондон през 2012 година.
Спортът, донесъл на Родината куп награди и отличия, се тресе от скандали след избирането на Камен Шишманов за президент.
Таню, Мария и Валери открито заявиха несъгласието си с политиката на новото ръководство.
Форумът на федерацията започна с налагането на информационно ембарго. За изгонването на журналистите от залата, от 20 делегати, двама гласуваха "за", а 15 се въздържаха.
От управителния съвет бяха освободени неудобните Цветан Димитров и бившият генсек Александър Каиков. Последният сподели, че ще заведе граждански иск към федерацията за дължима сума от 39 000 лв.
Треньорският съвет пък не прие в състава си наставника на двукратната олимпийска шампионка Мария Гроздева Валери Григоров.
Истински дуел се задава и между бившите шампионки Нонка Матова и Весела Лечева. И двете ще бъдат предложени за членове на административната комисия към световната федерация по спортна стрелба. Централата утвърди бюджет от 1,1 млн. лева.