Кирил Милов и Тайбе Юсеин се връщат в състава за европейското първенство в Букурещ, което започва в понеделник. Милов получи травма в навечерието на Световното през септември, а Юсеин за последно се бори на голямо първенство на континенталния шампионат през 2022 г., когато спечели и титлата. Оттогава тя претърпя две операции от дискова херния. Сега капитанката на националките ще излезе в по-горната за нея категория до 65 кг. 

В олимпийската категория до 62 кг ще се бори Биляна Дудова, световна и четирикратна eвропейска шампионка, която през януари стана и шампионка на България. И двете спорят за титулярното място при 62-килограмовите в оставащите две квалификации за игрите в Париж 2024. Според регламента, определен от управителния съвет на федерацията, Тайбе (Спортист на България за 2018 година) трябва да направи по-добро класиране от Биляна на турнира "Дан Колов", за да се стигне до преборване, в които Юсеин се нуждае от две победи.

В другата интригуваща категория при жените до 68 кг на тепиха в Букурещ ще излезе двукратната европейска шампионка Мими Христова. Тя стана първа на първенството на България миналия месец, като победи основната си конкурентка Юлияна Янева. Самата Янева, №1 в Европа от 2023-а, ще излезе в по-горната категория до 72 кг. 

Бронзовата олимпийска медалистка Евелина Николова (57) ще мери сили в своята категория. На тепиха след лечение на тежка травма се завръща и Миглена Селишка (50). 

Европейското първенство не е квалификация за олимпиадата. Затова и някои от националите ще излязат в по-горните за тях категории.  

Едмонд Назарян, двукратен европейски шампион и втори в света, ще се бори при 63-килограмовите, както и Стоян Кубатов в олимпийската 77 кг и Айк Мнацаканян в неолимпийската до 82 кг. 

Дебют за България на голямо първенство ще направи Ален Хубулов в категория до 125 кг на свободния стил. Осетинецът с български паспорт победи основния си конкурент Георги Иванов, еврошампион за кадети, на първенството на страната през януари. 

За първи път на континентален шампион за България ще участва и Магомед Рамазанов (86). През януари натурализираният у нас дагестанец стана първи на турнира Гран при в Загреб. Неговият брат Рамазан Рамазанов ще се бори при 70-килограмовите. 

Първенството започва със схватки в класическия стил в понеделник. Жребият ще бъде теглен в неделя.

На шампионата ще има трима български съдии - Димитър Чифудов, Недялко Кирезиев и Венцислав Филчев. 

За надпреварата са заявени борци от 26 държави. 

Съставът на България: 

В свободния стил треньорите Валентин Ангелов, Диан Динчев, Мариян Стойнев и Радослав Великов ще разчитат на следните състезатели: 

57 кг    Ивайло Тисов, "Локомотив", Пд
61 кг    Георги Вангелов "Юнак-Локомотив", Русе
65 кг    Микяй Наим, "Левски"
70 кг    Рамазан Рамазанов, "Илия Павлов", Велико Търново
74 кг    Иван Стоянов, "Берое", Стара Загора
79 кг    Мирослав Киров, "Юнак-Локомотив", Русе
86 кг    Магомед Рамазанов, "Илия Павлов", Велико Търново
92 кг    Ахмед Магамаев, "Юнак-Локомотив", Русе
97 кг    Ахмед Батаев,  "Юнак-Локомотив", Русе
125 кг    Ален Хубулов, ЦСКА

В класическия стил  треньорите Братан Ценов, Емил Будинов, Елис Гури, Емил Иванов и Тарек Абделслам  тръгват със следния състав: 

55 кг    Стефан Григоров, "Слава" Монтана
60 кг    Недялко Петров, "Васил и Георги Илиеви", Кн
63 кг    Едмонд Назарян, ЦСКА
67 кг    Абу-Муслим Амаев, ЦСКА
72 кг    Дейвид Димитров, ЦСКА
77 кг    Стоян Кубатов, "Ботев-93", Враца
82 кг    Айк Мнацаканян, ЦСКА
87 кг    Йоан Димитров, "Ботев-93", Враца
97 кг    Кирил Милов, ЦСКА

При жените треньорите Петър Касабов, Стоян Петков, Мирослав Гочев и Серафим Бързаков ще разчитат на следните състезателки: 
   
50 кг    Миглена Селишка, ЦСКА
53 кг    Ирена Бинкова, "Юнак-Локомотив", Русе
55 кг    Сезен Белберова, "Юнак-Локомотив", Русе
57 кг    Евелина Николова, "Ангел Гочев", Созопол
59 кг    Фатме Шабан, "Лютфи Ахмедов", Разград
62 кг    Биляна Дудова,"Юнак-Локомотив", Русе
65 кг    Тайбе Юсеин,  ЦСКА
68 кг    Мими Христова, ЦСКА
72 кг    Юлияна Янева, "Юнак-Локомотив", Русе
76 кг    Ванеса Георгиева, "Берое", Стара Загора