Световната шампионка в кат. жени физик Тодорка Иванова и европейският първенец в кат. мускулеста мъжка физика Валентин Петков са най-добрите състезатели за 2016 г. на БФ Културизъм и фитнес. Наградите бяха връчени днес в Пресклуб “България” от председателя на централата Патрик Ангелов.

Второ и трето място при дамите в класацията на федерацията заемат съответно абсолютната балканска шампионка и полуфиналистка на Европейското и Световно първенство по фитнес Биляна Йотовска /кат. бикини фитнес над 172 см/ и балканската шампионка в кат. жени физик Емилия Димитрова, класирала се на ІV място на Световното първенство в кат. смесени двойки заедно с Галин Балков.

При мъжете приза за второто място получи абсолютният републикански шампион в кат. културизъм до 80 кг Радослав Ангелов, който се класира на ІV място на Световното първенство тази година. Третата награда отиде при балканския шампион за 2016 г. в кат. културизъм над 100 кг Юлий Русев. Отличėн беше и европейският вицешампион в кат. културизъм мъже до 90 кг Живко Петков.

В топ 3 на треньорите са Данаил Генев, Данаил Драганички и Антон Пенков. “Трек България – Казанлък” грабна приза за спортен клуб на годината. Негови подгласници са “Драганички Тийм – Монтана” и “Аполон Роси – Кюстендил”.

След церемонията световната шампионка Тодорка Иванова сподели, че 2016 г. е най-добрата в нейната кариера. Мечтата й да стигне до най-високия връх е отдавна, още когато вдига щанги, но желанието й за титла в щангите се разминава с реалността и тя избира друг спорт, стана ясно от думите на синеоката красавица. Години са необходими, за да извървиш пътя от подножието до върха, но никой не може да ти гарантира, че ще станеш един ден световен шампион, колкото и да си добър, сподели Валентин Петков, който преди 3 години стана абсолютен и световен и европейски шампион. Въпреки че нашият спорт е съдийски, никой не може да ти отнеме заслуженото, ако си много добре подготвен и го покажеш, заяви Антон Пенков, треньорът на световната шампионка по фитнес Тодорка Иванова. Тя е горда, че именно нейната световна титла е първата при жените в историята на БФ Културизъм и фитнес.