Алпинистът Иван Томов, който почина в Хималаите след изкачване на връх Лхотце, е атакувал четвъртия най-висок връх в света в изключително тежко здравословно състояние, пише „Телеграф“. Това става ясно от негово признание, направено дни преди да предприеме изкачването. Томов, който завинаги ще остане на 35 години, е имал сериозно заболяване, заради което е храчил кръв.

„Всичко започна с едно мое наглед безобидно решение да изкача връх Кала Патар (височината е равна на тази на Елбрус – 5644 м.). Стигнах до около 5600 метра за по-малко от час, виждах флагчетата на върховата пирамида на няма и 5-10 минути над мен и изведнъж от нищото изви ледено студен вятър. Слязох за 25 минути до лоджията с раницата и неконтролируемо треперех. След няколко часа започна кашлицата. На 19 април бяхме планирали да ходим към Лагер 1 (6100 м) и Лагер 2 (6400 м). Когато започнах да храча кръв, разбрах, че изгубих контрол над гърлото и белия си дроб“, признава самият Томов.

Winbet - победата е емоция! (18+)

След като няколко дни залага на природната медицина, русенецът изпива един след друг три антибиотика. Преди да поеме към Лхотце Иван Томов разказа пред БНР, че не е успял да се излекува от кашлицата, но ще рискува и ще опита да направи изкачването.

„Тръгваме тази нощ нагоре и до една седмица всичко ще приключи – по един или друг начин. Не успях да преборя кашлицата, на моменти е неконтролируема, макар и суха. Надявам се да не се отрази на силите ми и ходенето, но не е изключено от сухия и студен въздух над 7000 метра да ескалира. Нямам идея какво ще стане, но ще рискувам и ще направя опит“, са думите на алпиниста.