Само три сантиметра разделиха българина Георги Начев от участие във финала на троен скок на европейското първенство по лека атлетика в Мюнхен. 23-годишният ни дебютант на голямо първенство, който тренира и учи в САЩ, се приземи на 16,04 м в третия си опит, с който се нареди на 13-а позиция. Последният, класирал се за финала с 12-и резултат, е шведът Хелстрьом с 16,07 ч.

Квалификационната норма от 16,95 м преодоляха само трима атлети. Лидерът Педро Пичардо от Португалия е със 17,36 м, Емануел Ихемехе от Италия си направи лично за сезона със 17,20 м, а третият Жан-Марк Понтвиан от Франция постигна 16,96 м. Финалът на дисциплината е на 17 август.

Начев бе третият ни участник на европейското. Вчера сутринта Милица Мирчева и Маринела Нинева участваха в маратона при жените. Контузия попречи на Мирчева да финишира, а Нинева завърши на 45-о място.

Днес е квалификацията в скока на височина при мъжете, където Тихомир Иванов ще гони класиране за финала при квалификационна норма от 228 см. Най-доброто постижение на българина през този сезон е 221 см.