На Гребната база в Пловдив ще станем свидетели на истински спортен спектакъл, превърнал се в хит на Запад.  Състезанието е изключително зрелищно и комбинира тежести, гимнастика и лека атлетика. Претендентите са много добре подготвени атлети, като уменията, които състезателите трябва да притежават са сила, издръжливост и бързина. Тренировките се провеждат по популярната на Запад методология „кросфит“, която подготвя по най-добрия начин за всички физически предизвикателства, които могат да се срещнат в реалния живот.

Състезанието ще бъде официално открито на 27 октомври, петък, от 16 ч., на паркинга до кулата на Гребната база. Там ще бъде изградена и специална арена с необходимото оборудване, тъй като надпреварата ще е по предварително определени стандарти.

В „Plovdiv Throwdown” ще участват 56 финалисти, които вече са преминали специални онлайн квалификации през август. По време на предварителния етап всеки от атлетите е трябвало да заснеме клипове с изпълнение на 3 трудоемки фитнес теста и да ги изпрати до организаторите. След това екипът от съдии е прегледал внимателно видеата, като е следил основно за правилното изпълнение на задачите и е посочил най-добрите да премерят сили.   

В състезанието няма категории - силните атлети са добри на силовите дисциплини, по-леките - на дисциплините за издръжливост. Победителят се излъчва на принцип, подобен от модерния петобой и лекоатлетическия десетобой - за постижението във всеки отделен тест се дават точки, а шампион ще е онзи, който постигне най-висок сбор. За да е отворена за по-широк кръг участници, надпреварата все пак ще бъде организирана в 4 дивизии: „любители“ - мъже и жени, и „професионалисти“ при двата пола. „Идеята на „кросфит“ е да включи упражнения, които имат голяма функционалност и атакуват едновременно развитието и поддържането на много мускулни групи, за да може да се повиши интензитетът на трениране и за кратко време да се постигне максимален ефект върху физиката“, казаха организаторите Момчил Лупов и Виктор Колев, които  са и треньори в „MoVe Team”.

Комплексите са програмирани така, че да тестват всички качества - и физически, и умствени, и психически. „Всичко зависи от това дали имаш волята да продължиш напред в надпреварата, или ще се предадеш пред умората и ще спреш. При нас шанс има за всички изкушени - силовите атлети ще са първи на силовите дисциплини, по-леките ще имат предимство в други комплекси, но само един ще бъде победител“, казват треньорите.

Любителите ще се борят на 4 състезателни комплекса, разпределени по 2 на ден. Профитата ще завъртят 7 комплекса - 4 в събота и 3 в неделя. Те ще включват упражнения за време, в които атлетите ще трябва да направят максимален брой повторения на група от упражнения за определен тайминг. Ще има силови дисциплини като еднократно вдигане на максимална тежест, както и комплекси, в които участниците ще трябва да покриват норматив, отново за определено време.

Успееш ли да завършиш всички дисциплини, вече си победител. Шампионът в надпреварата, естествено, ще е само един, но всички, които стигнат до края, наистина ще заслужат овациите ни, защото битката наистина ще е тежка, обещават  Момчил и Виктор  от „MoVe Team”. И канят пловдивчани на невиждана до момента в Пловдив спортна атракция - този уикенд край Гребната.