Целият отбор на Русия може да изваден от участие на олимпийските игри в Рио де Жанейро. Решението за това може да бъде взето на предстоящото заседание на МОК на 21 юни (вторник) в Лозана.

Очаква се да бъдат разгледани два варианта. Цялостно изваждане на руския отбор от олимпийските игри или разширяването на отстраняването на отбора по лека атлетика и върху други спортове, твърди немското издание „Шпигел“.

Очаква се решението да бъде взето след доклад на шефа на Руския олимпийски комитет Александър Жуков.

„Отстраняването на целия руски отбор от олимпийските игри е крайна мярка, но не бива да бъде изключвана“, коментира бившият президент на Световната антидопингова агенция (УАДА) Дик Паунд пред „Таймс“.

Както е известно, преди няколко дни Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) забрани участие на руския отбор по лека атлетика на олимпийските игри в Рио де Жанейро. Позволено е участието на определени атлети, които не са се замесвали в нарушение на антидопинговите правила, но като неутрални представители, а не под знамето на Русия.

След това решение генералният секретар на Общоруската федерация по лека атлетика (ВФЛА) Михаил Бутов обяви, че ще бъде подадена жалба пред Спортния арбитражен съд в Лозана.