Двамата български представители в дисциплината 3000 метра стийпълчейс не успяха да се класират за финал на европейското първенство по лека атлетка в Берлин.
 
Митко Ценов и Иво Балабанов стартираха във втората серия в квалификациите, но не бягаха достатъчно бързи, за да си осигурят места в битката за разпределението на медалите, която ще бъде на 9 август.
 
Ценов завърши с време 8:36.39 минути, което му отреди девето място в крайното подреждане в серията, докато Балабанов финишира тринадесети с личен рекорд от 8:51.52 минути.
 
„Точно за този старт нямам никакво обяснение, тренирал съм, спазвал съм режим, но не се получи. Не знам дали е от жегата или причината е друга. Но този път не съм тренирал на Белмекен, а на топличко и трябваше да съм свикнал. Моментната ми форма е най-добрата, в която съм бил досега. Сега съм два пъти по-добре от европейското в Цюрих, когато направих финал. И тренировките ми вървят много добре – като за бягане от 8:10 мин. Не знам какво се случи, идея си нямам.
 
Тактиката ми като цяло беше да се държа около групата, защото знаех, че те ще изведат бягането най-комфортно за тях и най-комфортно за мен. Тръгнах, но нямах тази свежест да държа толкова високо темпо. Още около втория километър бях по-изморен, отколкото трябваше”, заяви Ценов след бягането.
 
На другия полюс пък беше дебютантът ни на шампионата Иво Балабанов.
 
„Доволен съм от бягането. След като починах две седмици, малко загубих от динамиката, която бях натрупал през сезона. Доволен съм от личното постижение, доволен съм от своето първо европейско първенство за мъже. Нямаше какво повече да направя – това бяха възможностите ми, следващия път повече. Тръпката да бягам на Олимпийския стадион е доста голяма, радвам се, че получих тази възможност да съм сред най-добрите бегачи в стипъла, които съм гледал само по телевизията, а сега даже бягам до тях. Това участие ме мотивира“, каза Балабанов, който се готви при Йоло Николов.

На първите пет места в групата на българите приключиха Йоханес Киапинели (Италия) с 8:28.41, Махиедин Мехиси-Бенабад (Франция) с 8:28.61, Йоан Ковал (Франция) с 8:28.75, Ахмед Абделуахед (Италия) с 8:28.80, както и Каур Кивистик, поставил национален рекорд на Естония с 8:28.84. 
 
В предходната серия първите петима бяха Топи Райтанен (Финландия) с 8:28.48, което е и негово върхово постижение, Кристиян Залевски (Полша) с 8:29.11, Даниел Арсе (Испания) с 8:29.25, Фернандо Каро (Испания) с 8:29.63, както и Джилаил Бедрани (Франция) с 8:29.75. 
 
Останалите финалисти са Наполеон Соломон (Швеция) с 8:29.10, Себастиан Мартос (Испания) с 8:29.67, Том Ерлинг Кярбо (Норвегия) с 8:29.90, Зак Седон (Великобритания) с 8:30.00 и Оле Хеселберг с 8:30.44.