Световната федерация по вдигане на тежести върна наказанието от $500 000 на родните щангисти заради допинг-скандала от миналата пролет, когато 11 наши национали дадоха положителни проби.

Решението е било взето на събрание на Изпълнителния комитет на федерация в Рио де Жанейро, а наказанието съвпада по размер с отмененото от Спортния арбитражен съд в Лозана през януари. Тогава съдът обяви санкцията за неправомерна, тъй като е била взета лично от шефа на световните щанги Тамаш Аян, което той няма право да прави по устав.

"Няма как да коментираме, докато не изпратят официален протокол от УС, и е странно, че не са я публикували на сайта, обикновено глобите ги съобщават там", обяви адвокат Борис Колев, който води делото на родната федерация в Лозана пред "Дума".

Засега не се съобщават подробности около това кога и дали България отново ще бъде спряна от участие на международния подиум. В момента българите се готвят за Европейското първенство за мъже и жени във Фьоде, Норвегия (8-16 април). От спортното министерство дори са им превели 70 000 лв. за подготовка, след като глобата бе отменена от КАС. Вероятно е обаче щангистите ни да бъдат спрени от всякакво участие, ако не започнем да изплащаме глобата.